Jordbruk Globalt Marknad

Australiens farmare får miljardpaket mot torkan

Australiens regering har beviljat ett stödpaket på 1,8 miljarder australiensiska dollar, motsvarande 1,15 miljoner euro, till farmare som lider av torkan. Det är det andra paketet som regeringen delar ut.

Redan för två veckor sedan lovade premiärminister Malcolm Turnbull att stöda drabbade gårdar med sammanlagt 368 miljoner euro i statsmedel. Därutöver har den svårt uttorkade delstaten New South Wales i östra Australien beviljat ett paket på 640 miljoner euro.

Australiens östra delar lider av den svåraste torkan i mannaminne. Under ett besök i New South Wales försäkrade Turnbull att Australien tar hand om sina farmare. Jordbruket lämnas inte i sticket.

Enligt Turnbull ska medel frigöras för nya infrastrukturprojekt, skattelättnader och förmånliga krediter. Anslagen för landets meteorologiska tjänst ska också höjas för att förbättra väder- och klimatprognoserna.

Hjälp kommer inte bara från regeringen. Den svåra situationen har utlöst en enorm våg av respons och solidaritet inom näringslivet och bland befolkningen. I spetsen går flygbolaget Qantas, som lovar nästan två miljoner euro för djurfoder och annan hjälp till jordbruket.

Flera banker sträcker till medel för att bistå Australiens farmare i nöden. Handelskedjorna har också dragit sitt strå till stacken. Woolworths har donerat ett rejält belopp för ändamålet och dessutom hela vinsten av försäljningen under en lördag.

Privatpersoner donerar pengar per nät- eller telefoninsamlingar. Konstnärer arrangerar välgörenhetskonserter till förmån för bönderna medan skolelever samlar in ”en femma för varje farmare”.

Hjälpen upplevs ibland som pinsam

Filmskådespelaren Nicole Kidman och hennes man Keith Urban har donerat 100.000 australiensiska dollar till bönderna. Kidman härstammar själv från New South Wales och utmanade samtidigt andra kändisar att hjälpa till.

En grupp solidariska bönder i västra Australien hjälper sina kolleger i New South Wales genom att skicka en konvoj med 20 långtradare, fullastade med höbalar. Fodret beräknas räcka i två veckor för 1.000 kor eller 20.000 får.

En del bönder har till och med börjat känna sig illa berörda av den intensiva solidariteten. De upplever situationen som lätt pinsam och befarar att bli klassade som gnällspikar som pockar på medlidande.

En överdriven fokusering av bonden som offer kan till och med skada det australiensiska jordbrukets internationella anseende. Vi måste uppträda som en tillförlitlig handelspartner. Nu ser det inte bra ut, menar en representant för bonderörelsen.