Marknader 01
Fiskröknings-FM i Nagu ordnades första gången i fjol. I år hoppas arrangörerna i Nagu på åtminstone lika gott resultat.
Jordbruk Marknad

Skördemarknader varje vecka i sydväst

Konsumenter av närproducerat hittar en sådan marknad i sydvästra Finland fyra veckoslut i rad – om man räknar med Åland. Nu är det dags för också de sista producenterna som vill vara med på marknaderna att anmäla sig.

Först ut är September Open i Dalsbruk den 8 september, Pargas fortsätter med Skärgårdens skördefest en vecka senare, sedan kommer Ålands skördefest 21-23.8, till sist äppeldagen på Söderlångvik 29.9. 

Anmälningstiden för att delta i September Opens marknader (Skördemarknad, September expo och Medeltida marknad) går ut redan idag, sista augusti. Kimitoöns kommuns festivalkoordinator Benjamin Donner hade i mitten av veckan räknat in ett tiotal anmälda till skördemarknaden, men väntade flera anmälningar av sådana producenter som sagt sig vara intresserade. Alla de tre marknaderna tillsammans hade omkring 50 anmälda. 

För somliga producenter kan det vara en avvägningsfråga vilken marknad som passar bäst. Alla tre hålls inom några hundra meters radie i Dalsbruk.

September Open är i år ett endagsevenemang – tyvärr, säger Donner. 

– Det blir ju mera pengar på ön om folk också övernattar. 

Men efter fjolåret då man satsade stort men det dåliga vädret höll en stor del av publiken borta har både arrangörer och företagare blivit lite försiktiga. 

Men den aktuella lördagen är fylld med både marknadsvaror och program från morgon till kväll, lovar Donner. Det blir en scen på Stallsplan invid småbåtshamnen, en museibuss som kör sightseeing, kryssningar med jakten Eugenia och en annan båt mm. 

Donner påpekar att man genom en enkät för tre år sedan vet att två av tre besökare är deltidsboende i skärgården. 

– Det här är också ett gott tillfälle för den som vill erbjuda tjänster i skärgården att få kontakt med den här kundgruppen, säger han. 

Mingel i Nagu

I Pargas – mest i Nagu – firas skördefest en vecka senare i dagarna tre, 14-16 september. Hit kan hugade producenter anmäla sig fram till och med 7 september.

En nyhet för i år är elementet Restaurangdagar. Det innebär att lokala restauranger kan komponera en tre rätters meny – förrätt, huvudrätt, efterrätt – ur vilken kunden kan välja två av rätterna för summa 20 euro. 

Den som gör detta tre gånger och får tre stämplar i sitt personliga restaurangpass deltar också i utlottningen av bl a Kalevalasmycken, en kryssning eller en professionell fotografering.

– Initiativet kom från en krögare i Solf och sökte sig sedan olika vägar fram till oss, berättar Margot Wikström som är huvudansvarig för skördefesten. 

Restaurangdagar är det från fredag till söndag. Lördagen 15 september är den stora marknadsdagen då man också upprepar fjolårets bravurnummer med fiskröknings-FM. Här ryms tio deltagare med. 

På söndag är det Öppna gårdar. Där är utbudet än så länge rätt magert med bara tre gårdar, av dem två fårfarmare, med. Margot Wikström hoppas att flera tar mod till sig och öppnar sin gård, för kunderna tycker om att besöka gårdar ”och kräver inte så mycket”. 

Efter Skärgårdens skördefest är det lugnt Åboland ett veckoslut, men då har ju kunder och producenter möjligheten att kvista över till Åland för att se hur man gör där. 

Söderlångvik nu

Den 29 september är det sedan dags för Äppeldagen på Söderlångvik, delvis kretsande kring gårdens egna frukter men också en marknad öppen för andra lokala producenter och hantverkare. Det brukar finnas plats för ett tjugotal utomstående försäljare, säger trädgårdsmästare Karin Arfman som uppmanar intresserade att anmäla sig så fort som möjligt – tiden har egentligen redan gått ut. 

Bland årets dragplåster på Äppeldagen finns pomolog Leif Blomqvist som gör sortbestämning av kundernas äpplen från hemträdgårdarna.