Arkiv

SLC - Img 0704
Biodiversitetsfärdplanen presenterades i Bryssel

SLC:s och MTK:s biodiversitetsfärdplan presenterades i Bryssel under förra veckans tisdag. Under tillfälle betonades särskilt vikten av frivilliga och marknadsbaserade metoder, såsom naturvärdesmarknader och samarbetet mellan olika organisationer, för arbetet med att främja biologisk mångfald på europeisk nivå.

SLC - 6A0F6C95 5B2E 43F8 A809 926Ec9D0E695
EU-ministrar vill stärka försörjningen med protein

EU:s medlemsländer borde stärka självförsörjningen med protein. EU borde minska sitt beroende av importerat protein som till exempel soja. Självförsörjningen med protein borde höjas, fastställde EU:s jordbruksministrar under ett möte på tisdagen.

ÖSP efterlyser en bättre fungerande livsmedelsmarknad

Österbottens svenska producentförbund efterlyser i ett uttalande från sitt vårmöte en bättre fungerande livsmedelsmarknad.

Ukrainskt fjäderfäkött ledde till salmonellautbrott i Finland och ett dödsfall i Storbritannien

Sedan september 2021 har gränsöverskridande utbrott av salmonella påträffats i EU och Storbritannien. Flera personer insjuknade och en person dog. Orsaken var kontaminerat ukrainskt fjäderfäkött, meddelar EU:s matmyndighet Efsa.

SLC - Vmote5 Apr24 Ct
Långgård: Handeln tar inte ansvar för inhemsk livsmedelsproduktion

I en omvärld präglad av krig och konflikter är det viktigt med trygghet. Något som bidrar till den är landets livsmedelsförsörjning. Men jordbrukarnas ekonomi försämras medan handeln fortsätter öka sina vinster. Handeln är inte med och tar ansvar för den inhemska livsmedelsproduktionen. Det konstaterade Tomas Långgård, ordförande för ÖSP, när han välkomnade deltagarna till förbundets vårmöte i Vörå i måndags.

SLC - Varm19 Apr24 Ct
Oklarheter med förordningar dryftades på ÖSP:s vårmöte

Nästa år har Finland varit EU-medlem i trettio år. Under den tiden har mycket hänt inom jordbruket. Gårdarna blir färre och större, byråkratin har ökat och importerade livsmedel fyller hyllorna. En del förordningar ställer också till det, konstaterades på ÖSP:s vårmöte.

SLC - Vmote14 Apr24 Ct
ProAgria betonar vikten av framtidstro – trots tufft läge

Trots utmaningarna är det viktigt att det österbottniska jordbruket andas framtidstro. Genom samarbete – som alltid varit starkt i Österbotten – kan utvecklingen fortsätta. Det sa Meira-Pia Lohiluoma på ÖSP:s vårmöte.

SLC - Vmote8 Apr24 Ct
Eklund och Westbergs premierades på ÖSP:s vårmöte

Bengt Eklund, jordbrukare från Närpes, har förlänats av republikens president förtjänstkorset av Finlands Lejons orden. Han fick ta emot förtjänsttecknet på ÖSP:s vårmöte. Till årets kvalitetsproducent har utsetts Westbergs Handelsträdgårds Öb.

Förskott på stöd för växthusproduktion, nationella husdjursstöd och lagringsstöd för trädgårdsprodukter betalas i april

Ett belopp av sammanlagt cirka 140 miljoner euro betalas ut  till djurgårdarna som förskott för de nationella husdjursstöden 2024 och slutbetalningarna för 2023, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Young Farmers Header Image
Brittiska bönder efterlyser kompensation för brexit

Utträdet ur den europeiska unionen medför växande ekonomiska problem för brittiska farmare. En grupp brittiska bönder efterlyser en statlig basinkomst för att kompensera förlusterna efter det förlorade EU-stödet i kölvattnet efter brexit.

SLC - 06C6A483 23Cf 449B 86E7 348701126763
Två nya Helmi-kluster grundas för biologisk mångfald i Nyland

Mångfaldsnätverket i Västra Nyland och vattendragspärlorna i Mellersta Nyland är nya Helmi-kluster som grundas i år. De kompletterar Nylands tidigare nätverk av Helmi-kluster, uppger NTM-centralen i Nyland.

SLC - Expo2 Apr24 Ct
Dags igen för TrädgårdsExpo i Närpes

På torsdag kör TrädgårdsExpo igång. Specialutställningen inom trädgårdsteknik är landets ledande och riktar sig till professionella odlare. Besökarna får ta del av intressanta föreläsningar och det senaste inom teknik.