Dsc07414
Fysioterapeuten Johanna Lundberg såg till att mötesdeltagarna fick sträcka på både armar och ben.
Jordbruk SLC

Ålänningarna bäst i Finland
att söka hjälp för att må bra

De åländska jordbrukarna har relativt sett fått flest köptjänstförbindelser inom Landsbygdsföretagarnas pensionsanstalt LPA:s projekt Ta hand om bonden. Det handlar om speciella projektpengar för att ge bönder möjlighet till ekonomisk, juridisk eller psykologisk hjälp. Det berättade LPA:s sakkunniga Märta Strömberg-Nygård när LPA förra veckan ordnade motsvarande Må bra-dag för bönder som redan tidigare arrangerats i Nyland, Åboland och Österbotten.

Nu när staten satsat extrapengar för att hjälpa jordbrukare som har det kämpigt är det enligt Strömberg-Nygård helt rätt att utnyttja möjligheterna.

– Det lönar sig att snabbt ta kontakt för att få hjälp. Men stommen i det förebyggande arbetet är ändå de gedigna insatser som Susann Rabb och hennes kolleger runt om i landet gör inom Må bra-projektet, betonar Märta Strömberg-Nygård.

Köptjänstförbindelserna är trots allt en ganska liten bit i sammanhanget, trots att de har ökat från totalt 660 i fjol till uppskattningsvis 1.100 fram till början av december i år. Dessa siffror gäller alltså för hela landet.

Lättare prata med någon utomstående

Susann Rabb tycker att de åländska jordbrukarna visat stort intresse för hennes hjälpinsatser.

– Det beror säkert delvis på att det är lättare att prata om svåra och känsliga saker med någon helt utomstående eftersom Åland är så litet och alla känner alla.

Senast var hon på Åland i september och jobbade då superlånga dagar för att hinna träffa alla hugade.

Nästa besök på Åland blir i januari eller början av februari.

– Men ofta har jag också långa telefonsamtal med folk från Åland. Den möjligheten finns hela tiden och utnyttjas också ganska mycket.

Varningssignaler för utbrändhet

Sedan Ålands Producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulsson hälsat välkommen till den åländska Må bra-dagen som hölls i Smakbyn med Kastelholms slott som granne informerade både Rabb och Strömberg-Nygård kort om några aktuella LPA-ärenden.

KBT-terapeuten Petra Berg är en av dem som åländska jordbrukare kan vända sig till för att få psykologisk hjälp. Hon berättade bland annat om de olika varningstecken som finns när man riskerar att drabbas av utbrändhet.

Pensionerade landskapsläkaren Birger Sandell, som nu jobbar halvtid inom Ålands hälso- och sjukvårds företagshälsovård, hoppade in i diskussionen och betonade att om man upptäcker flera varningssignaler hos sig själv är det bra att åtminstone försöka förkorta listan.

– Bra att de just den här praktiska saken kom upp, tyckte ÅPF:s vd Henry Lindström.

Petra Berg betonade bland annat att det är viktigt att jordbrukare kan känna stolthet i sitt yrke och Henry Lindström tror att de flesta bönderna på Åland faktiskt också gör det.

– Men på sociala medier skrivs det väldigt mycket negativt som delas och sprids vidare. Därför har vi inom ÅPF diskuterat om vi inom förbundet borde bli aktivare att bemöta negativa skriverier, påpekade Lindström.

Men något direkt beslut om ÅPF:s strategi på den punkten har ännu inte tagits.

Dsc07340
Må bra-dagens lunchpaus var extra lång för att deltagarna i lugn och ro skulle få njuta av Smakbyns dignande julbord. Det innehåller alltid minst 210 rätter och ibland ännu fler.

Cykeltur till Smakbyn

Efter lunchpausen gav fysioterapeuten Johanna Lundberg praktiska tips för böndernas dagliga arbete. Vid tyngre lyft gäller det bland annat att spänna magmuskler, böja knäna och lyfta nära kroppen.

Hon betonade också nyttan av god fysisk kondition.

– Man behöver inte nödvändigtvis ut och springa, men det är bra att belasta hjärtat emellanåt för att få upp pulsen.

– Välkända saker, men det är bra att påminnas om dem emellanåt, kommenterade mjölkbonden Lennart Karlsson vid det avslutande kaffet.

Han och frun har nått pensionsåldern och har efter hand minskat på antalet mjölkande kor. Men de cyklar flitigt och till Må bra-dagen hade de självklart kommit på cykel eftersom de bor bara ett par kilometer ifrån Smakbyn.

Vinterkräksjuka överraskade många

En av Må bra-dagens viktiga programpunkter var Smakbyns julbord. Henry Lindström kontaktades dagarna efter av ett 20-tal ÅPF-medlemmar som drabbats av magsjuka och misstänkte någon form av matförgiftning. Själv fick Lindström däremot inga symptom alls trots att han samma kväll åt Smakbyns julbord en andra gång.

Miljöskyddsinspektör Christel Mattsson vid Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM åkte efter en anmälan till Smakbyn och säger att hon till 99 procent är övertygad om att det handlar om vinterkräksjuka, som florerar just nu och är väldigt smittsam.

– Smittan sprids väldigt lätt direkt mellan människor. Det räcker med en nysning eller att man hostar. Däremot förökar sig noroviruset som sprider smittan inte i mat utan ligger bara där och väntar på att någon ska äta upp den, säger Christel Mattsson.

Jenny Björklund som driver Smakbyn tillsammans med maken Michael säger att flera i personalen också blev magsjuka följande dag. Men de hade inte ätit av maten.

– Det som hänt är förstås jättebeklagligt. Men vi byter alltid ut maten och alla faten efter dukningarna. Personalen använder handskar och vi har tvättat och städat och gjort allt vi kan för att hygienen ska vara så bra som möjligt, påpekar Björklund.

Bonden behövs

Bonden behövs, ett talesätt.
Det är både viktigt och rätt.
Visst är det en förmån för oss,
att kunna äta inhemskt förstås!
Men hur mår bonden nu ida
med all byråkrati som det ska va.
Det är inte alla gånger lätt.
Positivt tänkande ett viktigt sätt.
Spannmålsbönder finns det flera.
Odlar havre med mera.
Av det vi tillreder maten vår
och vet precis vad vi får.
Bonden är mycket ute i naturen
och nåt som ska skötas är djuren.
Ett mycket viktigt jobb ni har.
Det ska vi minnas alla dar!
Dikten är skriven speciellt för Må bra-dagarna av Helén ”Nea” Westerholm.
Dsc07429
Mjölkbonden Hannah Nordberg sjöng julsånger tillsammans med 12-åriga dottern Jennifer som också spelade ett stycke på valthorn. Nordbergs planerade tidigare att sluta med sina mjölkkor men fortsätter ännu tack vare Jennifers bestämda protester.