Arkiv

Basskiftesändringar kan nu göras i Viputjänsten

Jordbrukare kan nu göra basskiftesändringar i e-tjänsten Vipu (https://vipu.ruokavirasto.fi), meddelar Livsmedelsverket. Till basskiftesändringarna hör sammanslagningar, indelningar och skapande av nya basskiften.

EU:s passunion utvidgas österut

Efter en lång väntan har EU utvidgat den europeiska passunionen Schengen med Rumänien och Bulgarien. Passfriheten gäller till en början endast resor per flyg eller sjövägen. Resande till lands och per järnväg kontrolleras fortfarande.

SLC - Sangare1 Mar24 Ct
Grisbonde från Pedersöre deltog i The Voice of Finland

Till vardags arbetar han som svinproducent. Samtidigt som han gör får hans grisar ta del av mycket sång. Vilhelm Lillmåns från Pedersöre har alltid tyckt om att sjunga och i höstas testade han sina vingar i det populära tv-programmet ”The Voice of Finland”. Det var en häftig upplevelse att få sjunga i tv. Plötsligt står jag framför flera kameror och ljuset riktas mot mig. En häftig upplevelse på alla sätt, säger Vilhelm Lillmåns.

SLC - Generationsskiftet April24 Nvk
Mjuka värden viktiga i stressen ett generationsskifte för med sig

Kommunikationsbrist kan leda till stress och rädsla för att uttrycka sin sanna vilja då generationsskiftet står för dörren på gården. Ett lyckat generationsskifte förutsätter villighet att inkludera alla familjemedlemmar i diskussionen och vara öppen för kompromisser. Detta var budskapet under en av jordbrukarträffarna som arrangerats av projektet Greppa generationsskiftet i slutet av mars.

SLC - 84E11139 9045 42Cc 994C 6B3B2F1Fedb3
100.000 timmar fångst av främmande rovdjur på HELMI-fågelvatten

Den effektiviserade fångsten av mink och mårdhund i Finlands viktigaste fågelvatten fortsätter för tredje våren. Projektets närmare 400 fångstdeltagare har fångat över 12.000 främmande rovdjur.

SLC - 441A5496 2976 4091 810F 6Ce493589B80
I Helmi-programmet grundförbättrades i fjol 15 nyländska naturbeten

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland genomförde aktivt livsmiljöprogrammet Helmi under år 2023. I programmet övergick man kraftigt till att praktiskt genomföra naturvårds- och restaureringsåtgärder.

SLC - Holmqvist A Webben
De förlorar tusentals euro när stödvillkoren för skogsbete har skärpts

Många skogsbeten uppfyller inte längre kraven för miljöavtal. Det har drabbat många jordbrukare som ingått avtal. De ekologiska köttproducenterna Mats och Pauliina Holmqvist förlorar nu tusentals euro i ersättning för upprätthållandet av betesmarkerna.

SLC söker lösningar på miljöavtalsproblematiken

SLC är kritiskt till att många jordbrukare, som ingått miljöavtal och fått ersättning i många år, fick avslag i fjol. Sedan förra hösten förs diskussioner med jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet.

SLC - Miljo9 Apr24 Ct
NTM-centralen förstår frustrationen på fältet

Preciserade anvisningar och tolkningar. Fler inventeringar av arealer som tidigare ansetts stödbara. Det är några orsaker till att många jordbrukare, som ingått miljöavtal för att sköta vårdbiotoper, nu blir utan ersättning. Arealen som får stöd har minskat med över tusen hektar i Österbotten.

SLC - Kolumn Piipponen Webben
Kommentaren: Betesmarkernas roll i livsmedelsproduktionen

Djur eller växter, det är frågan. Så skulle man åtminstone kunna tro utgående från den pågående diskussionen om ämnet. Men så enkelt är det inte konstarerar Johannes Piipponen, doktorand vid Aalto-universitetet inom global livsmedelsproduktion med fokus på boskapsproduktion.

SLC - Proagriamjolk Mw
Pro Agria: Mjölkproduktionen förbättrades 2023

Mjölkproduktionen ökade år 2023. Enligt Pro Agrias produktionsuppföljning kom situationen efter två år av ökande kostnader under förra året att svänga mot det bättre. Då producerades totalt 10.867 kilo energikorrigerad mjölk per ko och år, vilket är 173 kilo mera än 2022.

Mjölkutskott kräver bättre förutsättningar för mjölkproduktion i hela landet

Södra producentförbundens mjölkutskott kritiserar jordbrukspolitiken både på nationell och EU-nivå, och understryker att förbättringar krävs om mjölksektorn skall kunna fortgå och utvecklas.