Arkiv

SLC - Hedemo Gard 1 Webben
Aveln har stor inverkan på mjölkproduktionen

Ett optimalt foder är en framgångsfaktor inom mjölkproduktionen. Men parallellt med utfodringen är aveln också mycket viktig. Hedemo Gård i Markby har alltid satsat på avelsarbetet och efter generationsväxlingen 2018 är det Tea Hagman som ansvarar för den biten.

SLC - Mjolkko Valiobildbank
Rutinerade kor väljer liggbås nära foderbord och mjölkningsstation i ladugården

Det verkar som att mjölkkor generellt vill ha en liggplats nära foderborden i ladugården. Och det är de äldre, mer rutinerade kossorna, som oftast upptar dessa platser. De yngre får i större grad nöja sig med liggplatser längre ifrån både foder- och mjölkningsstation visar en ny studie vid Sveriges lantbruksuniversitet.

SLC - Engstroms Dikor 1 Webben
Paret Engström i Nagu har stenkoll på korna

I Svante och Lillemor Engströms dikostall i Nagu står korna på rad och mumsar i sig hö. Det är tidig eftermiddag och gårdens 75 dikor har fått sin sista matranson för dagen. Den är så pass stor att höet räcker till kvällen. Korna är av raserna hereford, aberdeen angus och charolais. De trivs i det öppna och rymliga dikostallet där de kan röra sig fritt och gå ut och in när de vill.

SLC - Ekodagar
Ekologisk odling motverkar artförluster och skapar lösningar för grön omställning

De riksomfattande Ekodagarna i Seinäjoki förra veckan behandlade högaktuella frågor om klimatförändringar och artförlust samt de lösningar som ekologisk odling kan ge på dessa utmaningar. I enlighet med temat bjöd evenemanget också på presentationer av hur man på de österbottniska slätterna producerar mjölk och kött med ekologiska metoder.

SLC - Vargskador Karta
45 anmälningar om vargangrepp mot får i år

Fram till 18.10.2021 har det i år gjorts 45 anmälningar om vargangrepp mot får enligt jord- och skogsbruksministeriets Viltskaderegister. 44 av dessa ledde till ersättningar på sammanlagt nästan 91.000 euro.

SLC - Img 4269
Små häststall har svårt att hitta mottagare för gödseln

Stallens miljöutmaningar gäller främst gödseln samt dess behandling. Ofta återkommande brister är gödselstadens lastningsplatta av betong samt att den lagstadgade näringsanalysen för spridningen av gödseln saknas.

10.12 Webbinarium: Den finländska djurhållningens miljöpåverkan

MTK och SLC bjuder in beslutsfattare, media och husdjurssektorns branschfolk till ett webbinarium för att diskutera djurhållningens miljöpåverkan fredagen den 10 december kl.9-11.

Ledaren: Mjölkgårdarnas antal har halverats på tio år

Mjölkgårdarnas antal har halverats på tio år och det här är bekymmersamt. Mjölkproduktionen har alltid varit motorn i det finländska lantbruket och är det fortsättningsvis. Om en mjölkgård avslutar produktionen är det inte enbart fråga om företagarnas arbetsplats som försvinner, de ekonomiska effekterna är större än så, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Producentpris
Producentpris

Anklagelser om mobbning och osakligt beteende på arbetsplatsen vid Landsbygdens Folk och SLC

Landsbygdens Folk och dess utgivare SLC tar anklagelserna på största allvar och vi inledde förra veckan ett arbete för att utreda om anklagelserna har grund eller inte, skriver Staffan Pehrman.

SLC - West2
Snart producerar de med förlust om inget förändras

Hela husdjurssektorn lider av stigande kostnader för produktionsinsatser. Läget nu är att många inom köttsektorn producerar på förlust. Hit hör smågrisproducenten Westfarm som i likhet med många andra lantbruksföretag genomlever den kanske värsta krisen hittills. Läs mer om djurproduktionens utmaningar i fredagens temanummer.

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska

Enligt preliminära resultat från jordbruks- och trädgårdsföretagsregistret fanns det 44.700 jordbruks- och trädgårdsföretag i Finland år 2021. Antalet företag fortsatte att minska i samma i takt som de senaste åren, och nu fanns det 900 gårdar färre än år 2020, uppger Naturresursinstitutet.