Arkiv

SLC - Spanmmalskvalitet Sep23 Ct
Statistik över spannmålsskördens kvalitet och mängd år 2023

Kvaliteten på spannmålsskörden 2023 försvagades av rödmögel och axgroning. Mycket av det DON-mögelgift som rödmögel producerar uppmättes i höstens spannmålsskörd.

SLC - Sebastien Beraud 1
”Vi ska inte låta Bryssel få utrota unionens bönder!”

Nu när en av världens största jordbruksmässor startar i Paris på fredag (24/2) ökar trycket på den franska regeringen. Man kräver ett nej gentemot EU:s hårt ifrågasatta lantbrukspolitik. Bland kritikerna märks mjölkbonden Sébastien Béraud. Hela systemet måste förändras radikalt, annars dödar EU-politikerna oss, säger han till LF.

Ledaren: Kriget i Ukraina har pågått i två år och fortfarande finns inget slut i sikte

Ukraina krigar nu i allra högsta grad också för västs del och därför borde väst klara av att förse dem med de vapen, det stöd och den finansiering som behövs. Det är egentligen det minsta man kan begära, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Positiv medieaffär på kort sikt, oklar på lång sikt

Bonnier News i Sverige köper alla aktier i HSS Media av Harry Schaumans Stiftelse. För den österbottniska tidningsläsaren kommer den här medieaffären antagligen att vara positiv, speciellt på kort sikt. På lång sikt är det hela betydligt oklarare, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Sportlov24
Sportlov

Marknadsöversikt: Sämre resultat för Arla 2023 trots starkt andra halvår

Efter en tuff start på året vände Arlas siffror till tillväxt under andra halvan av 2023. Den starka avslutningen gör det möjligt för styrelsen att föreslå en högre efterlikvid till Arlabönderna än förväntat – totalt 270 miljoner euro för helåret, uppger koncernen i ett pressmeddelande.

Marknadsöversikt: Mjölkproduktionen i Finland sjönk något ifjol

Mjölkproduktionen minskade förra året med knappt 1 procent till 2.174 miljoner liter, meddelar Naturresursinstitutet.

SLC - Friesland Campina Annual Report 2023
Marknadsöversikt: Holländsk mejerijätte ska räddas ur krisen

Den holländska mejerikoncernen FrieslandCampina har hamnat i en djup kris. Det senaste året förlorade kooperativet mer än 500 mjölkbönder. De återstående 9.400 medlemmarna måste tumma på sina ersättningar.

Marknadsöversikt: Skörden och ekoskörden 2023

Enligt Naturresursinstitutets skördestatistik uppgick spannmålsskörden år 2023 till cirka tre miljarder kilogram, vilket var 16 procent mindre än tioårsmedelvärdet. Detta berodde mest på minskningen av kornskörden. Den ekologiska spannmålsskörden var cirka 142 miljoner kilo, motsvarande cirka 5 procent av den totala spannmålsskörden.

SLC - Slc Potatis Utskott 2
SLC:s potatisutskott vill se ett högre producentpris på potatis

SLC:s potatisutskott träffades i Helsingfors förra veckan. Marknadssituationen upprör odlarna och producentpriset i Finland är nu lägst i Europa.

SLC - 20230503 Jaakkola 79
Att odla förlust är ingen bra idé

Marknaden fungerar, men för många månskensodlare ointresserade av att göra lönsamhetskalkyler skapar dåliga priser. Om verksamheten inte kan göras lönsam skall odlaren låta bli att så eller sätta lapp på luckan. Detta var Timo Jaakkolas hårda budskap under VYR:s odlarseminarium i Tavastehus.

SLC - Dsc07130
Landskapsrevisorn tar sig inte tid att syna mjölkstöd

Den nya landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa lovar inga extrapengar åt växtodlare som ”kompensation” för de totalt 491.000 euro som landskapsregeringen nyligen beviljat samtliga 22 mjölkbönder på Åland samt Ålandsmejeriet ÅCA för att trygga mjölkproduktionen på Åland. Landskapsrevisorn Dan Bergman säger till Landsbygdens Folk att han trots ÅPF:s krav inte hinner syna mjölkstödet och eventuell särbehandling av landskapsägda Haga kungsgård eftersom han snart går i pension.