Jordbruk Livet på landet

Åland måste söka ny modell för skyddsjakt på varg

Högsta domstolen underkänner ändringen av den åländska jaktlagen för att tillåta skyddsjakt på varg. Enligt HD strider den mot grundlagen.

– Men vi ger inte upp utan försöker hitta en ny modell, säger miljö- och näringsministern Camilla Gunell.

Tillsammans med tjänstemän håller hon nu på att ”titta på olika alternativ” för hur man i lagen ska kunna ge djurägare eller någon befullmäktigad jägare att skjuta varg, björn eller lo som står i beråd att angripa tamdjur.

Gunell hänvisar till att det i sista hand är republikens president som beslutar om en åländsk lag ska förfalla eller träda i kraft. Men det är ytterst ovanligt att presidenten går emot Högsta domstolens utlåtande.

Varnande exempel från Österbotten

I väntan på den nya lagen har landskapsregeringen i en förordning slagit fast att skyddsjakt på varg får ske på inhägnat område och instängslad betesmark fram till den sista oktober i år.

– Vi ska nu se om det finns ett faktiskt behov att förlänga tiden eller om man senare i höst har tagit in djuren, säger Gunell på en direkt fråga.

Men Ålands producentförbunds vd Henry Lindström betonar att tidsfristen”nödvändigt behöver förlängas”.

– Nog har man ju djuren ute ännu i november.

Lindström slår fast att det ”definitivt måste hittas en lösning” på vargproblemet.

– Man kan inte bara avvakta OM det ska hända något. Det handlar ju om vilda djur. Se bara på de mycket stora problem som finns i Österbotten med orädda vargar som rör sig inne i samhällen så att dagisbarn förbjuds att vistas ute och man måste ordna skjuts åt barn som har promenerat till skolan.

”Enormt” svår fråga

Enligt ÅPF:s åsikt måste utgångspunkten vara att det inte ska finnas varg eller andra stora rovdjur på Åland, vilket också landskapsregeringen för sin del slagit fast.

– Vi har inga stora skogsområden där vargar och björnar passar in. Landskapsregeringen borde utgå från detta och klarlägga frågan med EU, påpekar Lindström.

I sin bedömning av lagändringen som skulle tillåta skyddsjakt på bland annat varg konstaterar Högsta domstolen att jaktfrågor hör till självstyrelsens behörighetsområden. Men HD anser att lagen går utöver behörigheten när det i en paragraf sägs att landskapsregeringen kan begränsa möjligheten till skyddsjakt ifall den ”försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för rovdjuret”.

Enligt Camilla Gunell är det enormt svårt att i jaktfrågor uppfylla både EU:s habitatdirektiv och den finländska grundlagen.

Men hon påminner om att landskapsregeringen levt med den problematiken under många år eftersom den gett lov för åländsk vårjakt på sjöfågeljakt trots att den är förbjuden av EU.