Arkiv

SLC - 291376512 5664001370290567 4371793745878795260 N
Odlingsplaneringsprogrammet Wisu beräknar kolförråden på skiftesnivå

Det är nu möjligt för alla finländska jordbrukare att beräkna hur kolförrådet i marken förändras. Dessutom visar beräkningarna hur mycket kol som har bundits i skörden, vilken inte beaktas i de officiella växthusgasberäkningarna.

SLC - A5F047Cba0Fcedc4 Org
Forskning om kolbindning i spannmål på gång i Finland

Lantmännen har tillsammans med Meteorologiska institutet startat ett treårigt forskningsprojekt för att ta reda på vilka odlingsmetoder som är bäst på att binda kol i marken.

SLC - Neggst Foods Gmb H
Tyskt företag lanserar veganskt äggalternativ

Ett tyskt uppstartföretag utvecklar som bäst ett alternativt ägg som framställs av ärter och sötpotatis. Till utseende och konsistens är ägget förbluffande likt ett konventionellt hönsägg. Ägget går att koka, steka eller tillredas som äggröra som vilket ägg som helst.

Ledaren: Bygg en ärtproteinfabrik i Finland!

En viktig ingrediens i de flesta växtproteinbaserade produkter är ärtprotein som i dagens läge inte tillverkas i Finland. Istället importeras ärtprotein från andra länder i Europa. Vem i Finland kunde då haka på utmaningen och bygga en ärtproteinfabrik? undrar Mikael Jern.

Ledarsticket: Bönderna investerar i energi – men hur upprätthålla produktionsförmågan?

Det är bra att gårdarna satsar på sin egen energiproduktion. Samtidigt har investeringarna inom mjölk- och köttproduktionen sjunkit rejält, konstaterar Mikael Jern.

SLC - Batmassa
Båtmässa

Franskt sockerbolag ska böta för fiskdöd

Det franska socker- och etanolbolaget Tereos har dömts att betala mer än 9,5 miljoner euro, efter att företaget år 2020 hade förorenat en flod som rinner från Frankrike till Belgien. Tusentals fiskar dog.

SLC - Acheta Domesticus Adultes Weibchen
EU godkänner insekter som mat

Insekter räknas som nya livsmedel som måste godkännas innan de släpps ut på marknaden. EU-kommissionen har redan hunnit godkänna fyra insektarter. De är mjölmask, europeisk vandringsgräshoppa, hussyrsa och buffalolarv.

EU:s totalförbud av neonikotinoider ”en stor överraskning för alla”

Ett domslut i EU-domstolen har lett till ett totalförbud mot användning av neonikotinoider som betningsmedel, och gjort dispenser lagstridiga. Beslutet har i ett slag förändrat situationen i Finland, och nu utreds konsekvenserna för det finländska jordbruket.

SLC - Diko3 Jan23 Ct
Jobbar hårt – men de har inte rätt till full semester

Bröderna Ingves uppfyller kraven för djurtätheten. Men eftersom de har dikogården gemensamt kommer de inte upp i nio timmars arbetsdag. Det gör att de inte har rätt till full semester. Vi faller mellan stolarna i avbytarlagen, säger de.

Är du nöjd med avbytarservicen?

Vilken är din erfarenhet av lantbrukets avbytarservice? Är avbytarna kunniga, betjänar förvaltningen? Det frågar MTK och SLC av medlemmar i en enkät om avbytarservicens situation.

Utredning: Etiska aspekter och tillgång till tjänster viktiga vid arbetskraftsinvandring

När arbetskraftsinvandringen ökar är det viktigt att säkerställa att rekryteringspraxisen är etisk och att det regionala servicesystemet kan svara mot invandrarnas behov, påminner Migrationsinstitutet i en utredning om utländsk arbetskraft inom Närpesregionens växthusnäring.