Kolumn
Birgitta Eriksson-Paulson, ordförande, ÅPF
SLC Opinion

I marginalen: Enade vi stå – söndrade vi falla

Ett av Ålands största evenemang, Skördefesten på Åland, är nu avslutat. Allt som omsorgsfullt förberetts är nu undanstoppat.

Nästan som julafton, lite vemodigt men ändå skönt när julklappspapperet läggs i sopsorteringen. Mållinjen är passerad. Personligen har jag i år inte medverkat i evenemanget som en Öppen gård och ja, ni fattar, som julafton utan tomte.

Skördefesten på Åland är av stor betydelse och då menar jag inte bara den ekonomiska aspekten. Skördefesten bidrar till möten, kontaktytor, samarbeten, förståelse och kunskap. Mycket av detta är även en av nycklarna för ökad betydelse för våra konsumenter, men medför även en förbättring av vår ekonomi inom samtliga sektorer. Ju mer kunskap vi sprider om vårt jobb, ju mer vi får komma till tals direkt med konsumenten, desto trognare blir de till våra produkter.

För mig är det uppenbart att konsumenten som kommer till gården söker det genuina, lite av en Astrid Lindgrens värld. De vill inte se den ekonomiska strukturering vårt jordbruk genomgått i rask takt de senaste årtiondena. För dem är det ointressant hur man kan maximera uppfödningstider eller hur rationella utfodringsmekanismer det finns på gården.

De söker ett annat mervärde. De söker kontakt med det jordbruk och den djurhållning som i deras värld är mysig.

Det gäller att sätta fokus rätt, vem är kunden och vad vill de uppleva? Oftast så söker de närhet till djur; en kalv som suger, en gris som bökar eller råmjölk och hemlagad äppelmos. Eller varför inte krossade tomater? Jag anser att ett evenemang som Skördefesten borde få sprida sig vidare inom de övriga förbunden.

Det går inte att skriva en kolumn utan att nämna torkan. Den har för oss skapat konsekvenser som ingen någonsin har hört talas om eller upplevt.

Vissa lider mer och andra mindre. Detta måste vara ett s.k. Wake up call. Det är dags för samhället att vakna upp ur sin dvala och inse: Det enda vi behöver är äta, sova och skita när vi är friska.

Vi har länge blivit utsatt för orimliga konkurrensvillkor, nästan manipulerade och utnyttjade till någon annans rikedom. Det är nu det måste vända.

Om handeln inte inser att om de vill fortsätta att ha ett utbud av kvalitativa varor från Finland utan fortsätter att agera på samma sätt som hittills så kommer de att sluta som en thaibutik i en förort med bara konserver på hyllorna.

Handeln är beroende av oss producenter för att det ska finnas olika produkter av ost, yoghurt, diverse färska grönsaker etc. Det är hög tid att de inser fakta.

Tillsammans är vi starka, SLC och förbunden har en viktig roll, vi ska inte stå med mössan i handen. För enligt min mening är handeln lika beroende av oss som vi av dem. Konsumenten vill ha inhemska råvaror och det är bara vi som kan producera dom.

Birgitta Eriksson-Paulson
Ordförande, ÅPF