Egypten 1
Vetet skördas i april och på samma marker odlas bomull eller majs sommartid.
Jordbruk Globalt

Också i Egypten är det en utmaning att producera för en osäker marknad

Den egyptiska storbonden Jamal Alnator har fiskodlingar, kycklingfarmer, mangoodlingar och en liten veteodling.

– De varierande marknadspriserna är vår största utmaning, säger Jamal. Han driver de tre farmerna tillsammans med sina fem bröder och fyra släktingar. De har femton heltidsanställda och flera säsongarbetare under högsäsong.

Jamal har arbetat med farmerna i 20 år, han kommer ursprungligen från Jordanien, familjen består av hans egyptiska fru och fem barn.

Fiskodlingar och mango

De två fiskfarmerna finns i närheten av Ismailia på västra sidan om Suezkanalen och i Wadi mellan Kairo och Alexandria. Han odlar gråmulte och tilapia, som är vanliga arter i fiskodlingsfiskar för sötvatten. Mängden fisk som produceras på farmerna ligger på ca 200 ton per år.

Enligt General Authority for Fish Wealth Development odlade Egypten år 2016 1,5 miljoner ton fisk och importerade 236.000 ton motsvarande 16 procent av fiskproduktionen. Egypten planerar nu Mellanösterns största fiskfarm för att bättre tillgodose den inhemska konsumtionen.

De odlar även två olika sorters mango, på 5 hektar odlar han en sort som skall konsumeras färsk, denna ger en skörd på 5 ton/hektar. Den andra sorten säljs för juiceproduktion, odlingen är 5 hektar och skörden 10 ton/hektar.

Olönsamt med vete och kyckling

Jamal berättar att han också odlar vete på 6-7 hektar, men veteodling är inte lönsamt i Egypten. 99 procent av bönderna som odlar vete har små odlingar på en hektar eller mindre. Vetet skördas i april och sommaren är för varm för en andra skörd. Men i år verkar priserna på vete ha gått upp och skörden kan bli lönsam.

Egypten är världens största importör av vete. Bröd av vete säljs till mycket lågt pris eftersom det är subventionerat av staten för att trygga livsmedelsförsörjningen för egyptierna. IGC (International Grains Council) uppskattar veteimporten till 12 miljoner ton för 2017-2018.

Grönsaker som lök, och kronärtskockor och apelsiner är en stor exportvara och då det egyptiska pundet nästan halverats i värde har varorna blivit lättsålda till länder som Kina och Australien.

De har också tre kycklingfarmer med 15.000 kycklingar vardera vilket ger 45.000 kycklingar per år. Jamal berättar att för två månader sedan var det tufft då inköparna sänkte priserna och bara gav 18 pund per kg (ca 83 cent/kg).

– Alla kycklingfarmare i hela Egypten gick back. Vi borde få 25-26 pund (1,16 euro) per kilo för att ha lönsamhet.

Då prisnivån är så låg planerar han att avveckla kycklingfarmerna för att i stället satsa på mera fiskodling.

Egypten 2
Jamal Alnators brorsson Ata vid mangoodlingen på 15 hektar.

Planerar ett studiebesök till Finland

Alla grödor är konstbevattnade. Vid farmen i Ismailia finns det en källa som vattnet tas ifrån, medan de andra farmerna använder sig av Nilens vatten.

Sommartid odlar han antingen bomull eller majs på veteåkrarna. Majsen skördas då i oktober.

Jamal har planer att utöka verksamheten med nya grödor och förnya sina fiskodlingar. Han planerar ett studiebesök till Finland, speciellt tekniken för sluten fiskodling intresserar då vattenbrist hotar hela Egypten.

Jordbruk i Egypten

Egypten har ca 100 miljoner invånare och ca 25 procent av befolkningen är sysselsatta inom jordbruk. De bördigaste jordbruksområdena finns kring Nildeltat i nedre Egypten (norra delen) i remsan runt Nilen och utmed Medelhavskusten.
Landet saknar skog, det finns knappt några betesmarker då resten består av öken. Assuandammen i övre (södra) Egypten reglerar Nilens flöden och möjliggör konstbevattning året om.
Källa: SO-Rummet