Arkiv

SLC - Kalodling 1 B Webben
Kontraktsodling viktigt ben att stå på för Ehrs Lantbruk

För Tommy Ehrs och brodern Johan är grisproduktionen huvudnäringen. Men de har också andra ben att stå på. Kontraktsproduktion av kål och stärkelsepotatis är två av dem. Att ha en köpare av skördarna och veta priserna känns bra, säger han.

SLC - Chipspotis 1 A Webben
Jonas kämpar för bättre potatiskontrakt

Att odla på kontrakt innebär ofta att industrin som köper in produkterna i praktiken dikterar priset. Men specialodlaren Jonas Lundberg räds inte att stå i främsta ledet när den åländska chipsfabrikens kontraktsodlare förhandlar om priser och andra leveransvillkor med livsmedelsjätten Orkla.

SLC - Chipspotis Orkla 1 A Webben
Chipsfabriken satsar på certifiering och testar ständigt nya potatissorter

I år slukar Orklas chipsfabrik på Åland nästan 38.000 ton potatis och mer än hälften kommer från kontraktsodlare främst på Åland. Bolaget tecknar gärna nya odlingskontrakt framför allt på Åland, men företagsledningen är förtegen om odlingskontraktens priser och andra villkor.

Ledaren: Stubb eller Haavisto – sent på söndag kväll vet vi med säkerhet

Det har varit en intressant presidentvalskampanj trots allt, inte minst den andra omgången. Båda de återstående kandidaterna är väldigt insatta i utrikes- och säkerhetspolitik, ifråga om såväl bredd som djup, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Försäljningen av ekoprodukter sjunker fortfarande

En fortsatt minskande ekoförsäljning riskerar att ytterligare dra bottnen ur den finländska ekoproduktionen och -odlingen, befarar Staffan Pehrman.

SLC - Fortroendeuppdrag
Förtroendeuppdrag

SLC - Following Harrow Marathon  2
Väderstad introducerar efterharvspinnen Marathon

Väderstad introducerar en ny efterharv i början av 2024, som ett komplement till dagens sortiment. Den nya efterharvspinnen Marathon kommer att öka livslängden på efterharven.

SLC - Img 7631
Northern Roots-seminariet samlade regenerativa odlare i Tallinn

Northern Roots-seminariet i Tallinn i Estland den 25-26 januari samlade 400 deltagare intresserade av den senaste utvecklingen inom regenerativt jordbruk.

SLC - Afoder Webben
A-foder vill ha fler kontraktsodlare av proteingrödor

A-foder har stort behov av fler kontraktsodlare av proteingrödor som ärt och bondböna. Fördelarna med att gå in för kontraktsodling är många. När odlaren vet priset blir det lättare att göra en förhandskalkyl, säger Sören Stenroos, spannmålsuppköpare på A-foder. Läs mer om kontraktsodling för spannmål, oljeväxter, kummin, sockerbetor, kål och potatis i fredagens temanummer!

Marknadsöversikt: Skador på höstsådda grödor att vänta i delar av EU

Riklig nederbörd under perioden i kombination med köldknäppar har inneburit skador på höstsådda grödor främst i Danmark, norra Tyskland samt i Baltikum, konstateras i en rapport från expert- och kommittémötet för spannmål, oljeväxter, proteingrödor, ris, socker, olivolja inom EU.

FAO-matindexet fortsatte att falla

FAO:s globala prisindex för livsmedel fortsatte att falla i januari 2024. Enligt FN:s matorganisation steg sockerpriset under månaden, men i gengäld föll priserna på spannmål och kött.

Marknadsöversikt: Producenterna engagerar sig i Sveriges livsmedelsberedskap

Koncernen Lantmännen har engagerat sig i utredningen om Sveriges livsmedelsberedskap som offentliggjordes under förra veckan.