Mustig älggryta med grönsaker (4-6 personer)
1,5 kg älgkött eller nötkött, stekbit
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 bifftomater, skållade med skinn borttaget och kärnhus urtagna
1 dl rödvin
2 selleristjälkar
2 spetspaprikor
6 okra (finns frysta i asiatiska affärer, kan uteslutas)
1 msk timjan
1 tsk fänkålsfrön
2 -3 msk kalvfond (Touch and Taste)
salt, peppar
persilja
1 msk maizena för redning
Tärna köttet och bryn i omgångar, fräs den hackade löken och vitlöken och häll över rödvin, tillsätt kryddor och lägg i de skållade tomaterna. Tillsätt lite vatten så att det täcker köttet och låt koka på svag värme i ca 1 h. Skär paprika, okra och selleri i mindre bitar och lägg i grytan. Låt koka i 20 minuter till, smaka av och tillsätt salt om det behövs. Bland maizena med lite vatten och rör i. Låt koka några minuter till. Strö över persilja och servera med potatis- eller rotmos.
Piroger med grönkål och svamp
50 gr smör
25 gr jäst
2,5 dl ljummen mjölk
ca 3 dl vetemjöl
2,5 dl kornmjöl
1 tsk timjan
2 tsk salt
Fyllning
70 gram grönkål
2 dl skogssvamp
1 liten lök
80 gr riven ost
100 gr rökt sidfläsk/skinka
persilja
Skär ut stjälken ur grönkålen, finhacka kålen och stek med finhackad lök och svamp. Skär skinkan i små bitar och riv osten. Finhacka persiljan och blanda ihop fyllningen.
Blanda jästen i ljummen mjölk, tillsätt salt och timjan, rör ner mjölet och knåda degen. Låt degen jäsa i ca en halvtimme, kavla ut degen så tunn som möjligt och ta ut rundlar på 13 cm omkrets. Lägg i fyllningen, vik degen över och tryck ihop sidorna. Degen ger 9-10 piroger. Låt jäsa 20 minuter och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Råbiff med saltade riskor (förrätt för 4 personer)
300 gr malen eller finhackad råbiff av vilt
0,5 dl olivolja
flingsalt
peppar
1 vitlöksklyfta
3 krossade enbär
persilja
en halv citron
Kör det tärnade köttet 1 gång genom en köttkvarn eller finhacka för hand. Blanda olivolja, salt, enbär, finhackad persilja och peppar, pressa vitlöken i blandningen och ställ kallt. Tillsätt citron strax före servering och forma till biffar, strö över persilja och servera med saltade riskor och bröd.
Saltade riskor
Plocka unga exemplar av pepparriskor och skäggriskor. Rensa och hacka i små bitar och förväll i rikligt med vatten i ca 8 minuter, häll av vattnet och lägg i rena burkar varvat med havssalt. 1 msk salt på 3 dl kokta riskor. Förvara svalt med slutet lock.
Pumpasoppa med svamp (4 personer)
1 kg pumpa
1 gul lök
2 msk olja
1 msk örtsalt
200 g skogssvamp
2 msk finhackad persilja
2 dl grädde
2–3 dl mjölk
Skala pumpan och skär i bitar och koka mjuk i vatten i ca 15 minuter. Häll bort vattnet och koka upp med grädde, späd med mjölk, tillägg örtsalt och mixa ihop till en soppa. Fräs svamp och lök, salta och peppra och strö över soppan. Vill man ha soppan matigare, servera med finhackad basturökt skinka.