Arkiv

SLC - Komihag Momsredovisn 24 Webben
Mervärdesskattedeklarationen

Mervärdesskatten skall redovisas enligt anvisningarna på blanketten ”Deklaration av skatter på eget initiativ”. De efterfrågade mervärdesskatteuppgifterna är samma som tidigare år.

Ledaren: Presidentvalet spännande ända in i det sista

Den senaste veckan har presidentvalskampanjen fått en del ny energi av framför allt Helsingin Sanomats opinionsmätning från i måndags som ger Stubb ett understöd på 22 procent, Haavisto ett understöd på 20 procent och Jussi Halla-aho (Sannf) ett understöd på 18 procent. I sådana här opinionsundersökningar finns det givetvis en viss felmarginal så med andra ord är det inte längre en enbart teoretisk möjlighet att Halla-aho är en av kandidaterna som går vidare till andra omgången, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Mycket bättre kanslichef än Pesonen kan de finländska bönderna inte få

Eftersom Pekka Pesonen i Bryssel representerat hela Europas bönder är han också den som håller kontakten och förhandlar med andra bönder men också andra parter runt om i världen. Han har med andra ord haft en tydlig internationell profil i sitt arbete, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Kandidater
Kandidater

SLC - Inlamning2 Coch2 Y 24 Webben
Deklarationsråd 2023 i veckans temanummer!

Det är igen hög tid att fundera på deklarationerna för jord- och skogsbruket. Det allra mesta följer samma stil som tidigare år, men det finns några saker värda att uppmärksamma. Läs mer i fredagens temanummer!

SLC - Flags Irl Eu Uk Scaled
Marknadsöversikt: Brexit förorsakar problem i handeln med EU

Tre år efter införandet av brexit varnar brittiska politiker igen för långa väntetider med nya kontroller i hamnarna, också för EU-produkter. Konsumenterna måste förbereda sig på problem i leveranskedjan.

Marknadsöversikt: Virkespriserna steg i december

Genomsnittspriserna för nästan alla typer av industrivirke steg i december. Priserna för barrtimmer steg med cirka en procent jämfört med november och massavedspriserna ökade med mellan två och fem procent, vilket varierar beroende på handel och trädslag, uppger Naturresursinstitutet.

MTK och SLC lanserar biodiversitetsfärdplan för jord- och skogsbruket 1.2

Nästa veckas torsdag den 1 februari kl.9-11.30 lanserar SLC och MTK sin gemensamma färdplan som har målet att söka fungerande praktiska lösningar för att trygga och främja mångfalden i jordbruks- och skogsmiljöer.

SLC - Bauernproteste Dbv Berlin Csm Dsc5977 04Ec3Ce683
Bönder i hela Europa protesterar mot orättvisa

Tyskland och Frankrike har blivit skådeplatser för massiva bondeprotester, men oroligheterna har spritt sig till praktiskt taget hela Europa. Missnöjet ökar också i Östeuropa och oron för en upptrappning till våldsamheter växer.

Oroligheter också i Östeuropa

Från Östeuropa rapporteras om nya oroligheter vid gränserna och demonstrerande bönder. Polska bönder har fortsatt med sina blockader vid gränsövergångarna. Där har situationen ställvis eskalerat till blockader.

Pekka Pesonen blir ny kanslichef på Jord- och skogsbruksministeriet

Generalsekreteraren för de europeiska böndernas producentorganisation Copa-Cocega, Pekka Pesonen, blir ny kanslichef på Jord- och skogsbruksministeriet.

Över tusen forskare yrkar på att EU skall lösa upp regleringen av genteknik

I ett öppet brev till Europaparlamentet yrkar över 1.000 forskare på att genteknologin skall frigöras i EU. Detta kommer endast några dagar innan utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) skall rösta om kommissionens förslag om att avreglera det strikta regelverket gällande den nya gentekniken (NGT).