Skogsbruk Tema

SkogsElmia instiftar pris för innovation

Har du eller ditt företag gjort en riktig bra innovation för skogsbruket? Nu är det dags att anmäla för att vara med och ha chans att vinna SkogsElmia Innovation Award – en ny utmärkelse med syfte att lyfta ny och innovativ teknik inom skogsbruket. Priset delas ut under SkogsElmia i sommar, 6–8 juni.

Anmälan och jurybedömning

Första steget för att vara med är att anmäla sin produkt till SkogsElmia Innovation Award. Anmälan ska vara gjord senast 28 februari 2019. Därefter gör en jury bestående av branschexperter en första bedömning av nyhetsvärdet och avgör om produkten eller tjänsten ska nomineras till nästa bedömning.

För att gå vidare till nominering ska produkten eller tjänsten vara en teknisk innovation eller ny teknik inom skogsbranschen, den ska innebära en förbättring inom områdena ekonomi/produktivitet, arbetsmiljö, kvalitet på slutprodukten eller miljö, och den ska finnas på den svenska marknaden men inte ha marknadsförts i Sverige före 1 januari 2017.

De nominerade produkterna utsätts sedan för ännu en granskning, där juryn går närmare in på kriterierna och nyhetsvärdet. De produkter som anses vara så intressanta att de bidrar till en utveckling av skogsbruket kvalificeras till en medalj.

Utmärkelse i guld eller silver

Utmärkelsen delas ut i två olika valörer, SkogsElmia Innovation Award Guld och SkogsElmia Innovation Award Silver. För att juryn ska dela ut utmärkelsen guld krävs att produkten både är ny på marknaden och att tekniken är principiellt ny, en innovation som bidrar till att utveckla svenskt skogsbruk. En produkt som tilldelas valören silver bedöms av juryn både som intressant och en nyhet, en produkt som sticker ut och placerar sig bland de bästa när de olika kriterierna vägs.

– SkogsElmia Innovation Award är en prestigefylld utmärkelse och ett bevis på en riktigt bra och branschutvecklande innovation. Utmärkelsen kommer att synas och lyftas fram i marknadsföring och rapportering från mässan. SkogsElmia är Nordens ledande skogsmässa och vi hoppas att många är med och tar chansen att visa upp sina innovationer, säger Mattias Pontén.

Den som vill veta mer kan kontakta Mattias Pontén, projektledare för Elmias skogsmässor och juryordförande för SkogsElmia Innovation Award, tel: +46 36 152 084, e-post: mattias.ponten@elmia.se
Man kan anmäla sin uppfinning på SkogsElmias hemsida.