Arkiv

SLC - Mats Peramaa Nvk
Mats Perämaa på ÅPF-mötet: Vi beställer en revision om Haga Kungsgård-avtalen

Under Ålands producentförbunds (ÅPF) årsmöte under onsdagen meddelade landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa att man fattat beslut om att genomföra en revision av fastighetsverkets avtal med Haga Kungsgård.

SLC - Varbruk Mw
Nya resultat från försök med kolbindning på mineraljordar

ProAgria har presenterat resultatet från HiiletIn-projektet vars syfte varit att med Finlands kolneutralitetsmål för 2035 som utgångspunkt utreda mineraljordåkrars förmåga att uppta och binda kol. De olika delmomenten inom projektet lyfter fram nya resultat från försök med kolbindning och markförbättring.

Marknadsöversikt: Rotpriserna för industrivirke fortsatte att stiga i mars

Rotpriserna för industrivirke fortsatte att stiga i mars, uppger Naturresursinstitutet i en översikt över virkeshandeln i privatskogarna.

SLC - Danish Crown
Marknadsöversikt: Danish Crown stänger nästa slakteri i Danmark

Det har blivit ont om slaktgrisar i Danmark. Den stora slakterikoncernen Danish Crown drar konsekvenserna av utvecklingen och fortsätter att banta ned verksamheten. Nästa stora slakteri slår igen i september.

Köttproduktionen i Finland minskade 2023

Kött producerades 389 miljoner kilo förra året. Det är 3 procent mindre än föregående år. Produktionen av nötkött ökade, medan produktionen av griskött, fjäderfäkött och fårkött minskade, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Pefcnytt 3 Webben
PEFC-standarden: Bredare skyddszoner kring torvmark och kärr

Den nya standarden inom PEFC-certifieringen, som omfattar skogsägarnas gruppcertifiering har nu hunnit vara i kraft i ett drygt års tid. Den finska översättningen av den allra senaste uppdateringen från i höstas finns tillgänglig på internet, men den svenska motsvarigheten är inte ännu där i skrivande stund. Läs mer om skogsbruket i fredagens temanummer!

SLC - Mikael Osterberg Mw Img 3779
Mjölksamarbetsgruppen behandlade EU:s F-gasförordning och ekonomiska utsikter

SLC:s mjölksamarbetsgrupp höll möte i slutet av mars. På agendan stod EU:s förordning om F-gaser, LFA-bortfallet samt hur handeln allt aktivare går in för sina egna märken.

Tyska polisen grep misstänkt kinesisk EU-spion

En kinesisk assistent till en tysk EU-politiker misstänks ha slussat hemlig information till Kina. Mannen har nu gripits som misstänkt för spionage för Kinas räkning. Mannen var anställd hos den tyska politikern Maximilian Krah.

SLC - Dd461Ba2 B384 4F22 86Aa 7Ab3851Aeb3F
Ukrainas agrarminister misstänks för korruption

Ukraina försöker förtvivlat slippa ryktet som ett av de mest korrupta länderna i Europa. Nu har landets jordbruksminister snubblat över en korruptionsrättegång. Ministern avvisar anklagelserna men misstankarna består.

SLC - Jsm 1 Essayah
Essayah: ”Momsen på mat höjs inte, det är en viktig markering av regeringen”

Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (Kd) ser fram emot en proaktiv jordbruks- och livsmedelspolitik under de kommande tre åren. Livsmedelsexporten ska öka.

Avlägg miljöförbindelsens webbutbildning senast 30.4!

Jordbrukare som inlett en ny miljöförbindelse 2023 måste avlägga miljöförbindelsens webbutbildning senast 30.4. Utbildningen gäller gårdar som vid ansökan om åkerstöd 2023 har valt åtgärden klimat- och miljöutbildning i sin miljöförbindelse.

SLC - Gas3 Apr24 Ct
Dag för biogasbilar lockade trots kall hård vind

Vädret var inte det bästa. Men trots den mycket kalla vinden tog sig många till Pedersöre för att bekanta sig med biogasbilar. Intresset för biogasbilar är på stigande, konstaterar PK-Biogas Ab Oy, som arrangerade dagen i Edsevö förra helgen.