Min Skog Webben
Björn Stenmark och Andreas Ahlholm uppmuntrar skogsägarna att använda tjänsten MinSkog.fi. Man får en väldigt stor nyttoeffekt av MinSkog.fi när man väl kommit igång med användningen, säger de.
Skogsbruk Tema

MinSkog.fi utvecklas vidare

MinSkog.fi är en ärendetjänst för skogsägare och aktörer inom skogsbranschen. Tjänsten utvecklas och upprätthålls av Finlands skogscentral. Skogsägarna uppmuntras att använda tjänsten MinSkog.fi, då man får en stor nyttoeffekt av tjänsten när man väl kommit igång med tjänsten

– Det är viktigt att det finns aktuell och grundläggande skogsdata för alla beslut, säger Björn Stenmark, kundchef i Vasa.

MinSkog.fi är avsedd att vara utgångspunkten i skogsdataekosystemet. Tjänsten öppnades 2012, men utvecklingsarbetet inleddes redan tidigare.

– Till skogsägarna vill vi framföra att pröva på att logga in och använda MinSkog.fi och se dess skogsdata och fördelar. Olika bidragsansökningar och nödvändiga anmälningar som gäller ens skog och skogsskötsel kan skötas smidigt. Också andra elektroniska nättjänster och appar finns för skogsägare, som till exempel skogsvårdsföreningarna erbjuder men det betyder inte att en nättjänst utesluter en annan utan enbart kompletterar varandra, säger Stenmark.

Responsen som kommit från skogsägare, som använt MinSkog.fi, har varit positiv och nättjänsten är enkel att använda. Även kontakten till och hjälpen från Skogscentralen har fungerat bra.

Uppdaterat omfattande kartmaterial

Enligt Andreas Ahlholm, kundrådgivare inom skogs- och naturvård, är användningen av MinSkog.fi smidig och enkel eftersom man vanligen loggar in och identifierar sig med nätbankskoder eller med ett mobilcertifikat.

– Man kan få en väldigt bra och stor nyttoeffekt av MinSkog.fi när man väl kommit igång med användningen, säger Ahlholm.

– Efter inloggningen kommer en översikt på skogsegendomens ägaruppgifter, arealer och kartor. Skogens tillväxt räknas och uppdateras varje år, instruerar och visar Björn Stenmark.

Skogsmarksarealen skannas och uppdateras

– Laserskanningen ger fakta om skogen och det är viktigt att den grundläggande skogsdatan hålls i skick även för andra aktörers tjänster, till exempel skogsvårdsföreningarna och virkesuppköpare, säger Stenmark.

– Målsättningen är att med laserskanning eller fjärrkartering, flygfotografering och provytemätning få hela Finlands skogsmarksareal, fjorton miljoner hektar, skannad till år 2020. Vissa områden, till exempel vissa öar, kan inte skannas. Laserskanningen görs när snön smält och noggranna provytemätningar utförs i terrängen.

Nättjänsten har uppdaterade flygbilder och kartor över ens skogsegendom. Flygbilderna uppdateras ständigt och skogscentralen får nya flygbilder vartefter som lantmäteriverket publicerar nytt bildmaterial.

– Det positiva med flygbilderna är att man kan se detaljerade uppgifter om skogen, förklarar Björn Stenmark och Andreas Ahlholm håller med.

Enkelt sköta skogsärenden

Skogsägare kan smidigt och enkelt sköta skogsärenden elektroniskt i tjänsten, exempelvis att dela med sig av skogsdata till olika skogsaktörer. Man väljer med eget samtycke till vem uppgifter om skogen visas och överförs. Kemera-finansieringsansökningar, anmälan om användning av skog och verkställighetsanmälan för utförda arbeten kan också göras i tjänsten.

– Viktigt att notera är att anmälan om användning av skog måste göras tio dagar före arbetet inleds och anmälan är giltig i tre år. Arbetet för tidig vård av ungskog eller vård av ungskog måste numera vara klart inom ett år från att arbetet påbörjats, framhåller Stenmark.

Skogsägarna kan på myndighetskartan kolla ansökta Kemera-bidrag och anmälningar om användning av skog som gjorts i samma område som egen skog.

Nya funktioner i MinSkog.fi kommer att innebära nya möjligheter för skogsägarna framöver, eventuellt för samarbete kring avverkningar och skogsvårdsarbeten.