Arkiv

SLC - Lemke Dialogforum Nkws 2180512
Parlamentet antog EU-lag för restaurering av naturen

EU-parlamentet har med knapp majoritet antagit det kontroversiella förslaget till lag om återställning av skadad natur. Omröstningen var mycket jämn.

Slutrapport om kirurgisk kastrering av grisar

Arbetsgruppen som utreder hur den kirurgiska kastreringen av smågrisar kunde avskaffas har kommit med sin slutrapport. Rapportens syfte är att underlätta övergången till immunokastrering genom vaccinering och uppfödning av okastrerade galtar.

SLC - Veterandag1
Stor uppslutning till femtonde veterantraktordagen i Malax

150 veterantraktorer från både svenska och finska Österbotten fanns till beskådande i Malax.

SLC - Edman1
Syskonen Edman etablerar sig som ekologiska spannmålsodlare i Övermalax

Jonas och Josefine Edman är inne på sitt första produktionsår som självständiga jordbrukare. Syskonen tror och hoppas på goda framtidsutsikter för ekologisk produktion.

Webbinariet Skogsbruket och naturens mångfald med svensk text

Webbinariet Skogsbruket och naturens mångfald kan nu i efterskott ses med svensk text. Webbinariet byggde på teman kring naturhänsyn i ekonomiskogar och mätning av den biologiska mångfalden.

SLC - Skargardsstod Dsc09027
Bra rapport för skärgården men stödpolitiken redan låst

En rapport från Pellervo Ekonomisk Forskning (PTT) om att stödpolitiken bättre borde beakta särdragen för djurhållning på Åland och i ytterskärgården är enligt åländska köttproducenten Tage Eriksson välkommen och intressant. Men tyvärr kommer den med lite dålig tajming med tanke på att vi just har gått in i en ny stödperiod. Nu är ju läget relativt låst framöver, kommenterar Tage Eriksson som varit både ordförande och vd för Ålands Producentförbund.

Smittzonen utvidgas på grund av fågelinfluensa

Högpatogen fågelinfluensa av typen H5N1 har konstaterats på flera orter. Smittzonen omfattar nu landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Södra Österbotten, Österbotten, Mellersta Österbotten, Nyland, Egentliga Tavastland, Birkaland och Päijänne-Tavastland.

SLC - Timmermans Restauration P058476 827581
Frans Timmermans vill lämna EU-kommissionen

Biträdande EU-kommissionären Frans Timmermans planerar att lämna EU-kommissionen. Han är arkitekten bakom EU:s gröna giv. Timmermans eftertraktar statsministerposten i Nederländerna.

SLC - Ekomarknad
Ekologiskt spannmålsrekord men nedgång på marknaden

År 2022 var Finlands ekologiska spannmålsskörd rekordhög tack vare det gynnsamma vädret. Samtidigt ökade den ekologiska odlingsarealen, medan antalet ekologiska gårdar minskade. Kriget i Ukraina, den efterföljande starka inflationen och de stigande livsmedelspriserna påverkade stort den ekologiska marknaden i mataffärerna, uppger Pro Luomu, samarbetsgorganisationen för ekobranschen.

SLC - Okra Kossor
Optimism hos maskinhandlarna på lantbruksutställningen Okra

Okra-utställningen visade upp det senaste inom lant- och skogsbruk. Lantbruksmaskinerna brukar väcka mångas intresse, så också i år. Och trots det tuffa ekonomiska läget är tongångarna inom maskinhandeln positiva.

SLC - Dsc00344
Lägre lantbruksinkomster på Åland efter torra sommaren 2021

De åländska primärnäringarna inklusive livsmedels- och träindustrin omsatte 293,5 miljoner euro år 2021 och exporten uppgick till 257 miljoner eftersom 84 procent både av livsmedlen och träindustrins produkter säljs utanför Åland. Men de egentliga lantbruksintäkterna inklusive stöden sjönk till 40,9 miljoner jämfört med 42,8 miljoner euro år 2020.

SLC - Cc82D1D1 203C 4Ccb Bbf9 27Adafa11Ef8
Gips har redan spridits på 45.000 hektar åker

År 2022 utvidgades KIPSI-projektet till att omfatta Finlands hela kustområde, där det finns många åkrar som är lämpliga för gipsbehandling och goda möjligheter att förbättra vattendragens tillstånd. Ansökningstiden fortsätter.