Veterandag1
150 veterantraktorer från när och fjärran ställdes ut i Ribäcken i samband med Malax veterantraktordag 2023.
Maskin & teknik Livet på landet

Stor uppslutning till femtonde veterantraktordagen i Malax

Tillströmningen till utställningen i Ribäcken var livlig någon timme efter att Malax veterantraktordag anno 2023 hade sparkats igång. Förutom visning av gamla traktorer ordnades det på traditionellt vis arbetsdemonstrationer av olika klassiska hantverk.

Sommarvädret var idealiskt, soligt men inte alltför hett, när det vankades traditionell veterantraktordag i Ribäcken, Övermalax den tredje lördagen i juli

- Vi räknar med att få hit över 2000 besökare idag. Därmed vore publiken större än när Vikingarna och Christer Sjögren uppträdde på Åminne förra veckan, sade Malax veterantraktorförenings ordförande Leif Österoos medan han välkomnade besökare och delade ut programblad vid ingången.

Möjligheten att bekanta sig med gamla traktorer från olika årtionden lockar intresserade från när och fjärran.

Nostalgifaktorn blir inte precis lägre av att det dessutom arrangeras demonstationer av en rad klassiska landsbydsarbeten såsom pärthyvling, störvässning, halmbalning, tröskning och stenkrossning.

Veterandag
Veterantraktorföreningens nya ordförande Leif Österoos säger att uppdraget har inneburit mera jobb än vad han anade.

Har nått ut över språkgränsen

Totalt 150 veterantraktorer fanns till beskådande på utställningsfältet i Ribäcken den här sommarlördagen.

– Den mest långväga utställaren har kommit hit från Lappo. Han transporterade hit sin veterantraktor med en annan traktor, sade Österoos.

Med tiden har Malax veterantraktordag blivit en mera tvåspråkig tillställning med genomslagskraft över språkgränsen. När undertecknad anländer till området är det en känd finsk schlagerlåt som surrar i luften. Svenska och finska talas omvartannat i publiken.

– Omkring hälften av dagens besökare är finskspråkiga. Denna gång har vi annonserat om evenemanget på 70 ställen mellan Lappfjärd i söder, Oravais i norr och Ilmola i öster. Inställningen har överlag varit positiv.

– Vi satsar också på att erbjuda program för hela familjen. För de yngsta besökarna finns det en hoppborg samt ponnyridning, tillade Österoos

Leif Österoos är relativt ny på ordförandeposten i Malax veterantraktorförening. Han efterträdde Håkan Stenfors för drygt ett år sedan.

– Att inneha det här uppdraget har inneburit mera jobb än vad jag anade. Inte minst på grund av att föreningen har köpt den avlidne jordbrukaren och föreningsmedlemmen Börje Gullmans gård i Långåminne.

– Vi håller på att rusta upp gården i Långåminne och tanken är att Gullmans gård ska vara ett högkvarter och centrum för veterantraktorföreningen i fortsättningen.

Malax veterantraktorförening har 376 medlemmar för närvarande och sammanlagt förfogar man över 1000 traktorer.

I våras arrangerade föreningen en populär påskbrasa. Fyra traktorkörningar står också på programmet i sommar och höst. Bland annat gör man en utflykt till höstmarknaden på Stundars.

Veterandag3
En fyrcylindring Fordson från 1938 hörde till de äldsta veterantraktorerna. Ägare är Patrik Wahlroos.
Veterandag4
Här är det samling kring en Ford 8 N-traktor av årsmodell 1948. Traktorn ägs av Kenneth Fiskars från Korsnäs.
Veterandag5
Korsholmarna Bengt Backman, Gustav Frantzén och Harry Björkqvist förevisade ett unikt veteranbilsbygge som de varit involverad i: en Cyclonette av årsmodell 1911. Trehjulingen tillverkades i Berlin när det begav sig.