Arkiv

SLC - Ok5Jun23Ct
ÖK:s traditionella grillfester lockade över tusen personer

Österbottens kötts traditionsenliga grillfest lockade än en gång över tusen personer. Producenterna och deras familjer stortrivdes i Lillby och Molpe.

SLC - Dsc6569
Soliga miner på regnig fältdag

Med inriktning på växtodling lockade Lantmännen Agros fältdag nyfikna till försöksgården förra veckan.

SLC - C8546D45 Ac43 4F92 8C2F 1Dc899224Cbb
Ukraina vill skeppa spannmål via Kroatien

Ukraina har hittills haft möjlighet att skeppa ut exportspannmål via egna hamnar i Svarta havet med stöd av spannmålsavtalet med Ryssland. Moskva sade nyligen upp avtalet och stoppade huvuddelen av exporten. Nu ska spannmålen skeppas via Kroatien.

Ekoproducenter och hästaktiva ombeds svara på medlemsenkäter

MTK och SLC samlar genom två enkäter in respons om hur lägesbilden och framtidsutsikterna för den ekologiska sektorn och hästsektorn ser ut.

Färre jaktlicenser för älg än i fjol till Nyland

Inför den inkommande höstens jaktsäsong beviljades det färre jaktlicenser för älg än i fjol i Nyland, men licensmängden för dovhjort och vitsvanshjort ökade en aning.

SLC - Efsa Csm A9Adc947437F15573370077B598Abb80Ea068C8C 000B68A7E5
Efsa ser inga risker för insatsen av glyfosat

EU-kommissionen ska i höst ta ställning till en förlängning av tillståndet för glyfosat. Experterna inom EU:s matmyndighet Efsa ser inga problem med den aktiva substansen. EU:s jordbruksministrar diskuterade problematiken denna vecka.

SLC - Minks
Alla minkar avlivas på farmer med fågelinfluensa

Livsmedelsverket har beslutat att alla minkar avlivas på pälsdjursfarmer med fågelinfluensa. Beslut om avlivning av rävar och mårdhundar fattas fortsättningsvis enligt prövning från fall till fall.

SLC - Timmermans Restauration P058476 827581
EU-kommissionen vill lätta på föreskrifterna för genteknik

Det ska bli lättare att introducera genetiskt modifierade grödor i det europeiska jordbruket. EU-kommissionen har presenterat ett förslag till nya regler för förädling av odlingsväxter via genredigering.

SLC - Pflanzenschutz Bmel Trecker Bringt Pflanzenschutzmittel Aus 1
Glyfosat uppfyller säkerhetskraven i EU

Växtskyddsmedel med glyfosat fyller EU:s säkerhetskrav framgår av en preliminär rapport från Efsa. Därmed kunde EU-tillståndet för ogräsmedlet förnyas redan i september.

SLC - Press Juli23 Nvk
Maskinlansering för Claas i Harsewinkel – Evion och Xerion stal showen

Lantbruksmaskinstillverkaren Claas presenterade sina nya maskiner inför inbjudna journalister. Två maskiner stal otvivelaktigt uppmärksamheten under pressevenemanget: Evion-tröskan och Xerion-traktorn.

EU:s restaureringsförordning utgör fortfarande en hotbild för den finska skogssektor

EU-parlamentet antog förordningen om restaurering av så kallad skadad natur. Trepartsförhandlingarna återstår. Det bästa man kan hoppas på nu är rimliga ståndpunkter i de återstående förhandlingarna, skriver Staffan Pehrman i sin ledare.

Sommarväder och skördeutsikter

​Försommartorkan i södra Finland var skoningslös, och skördeutsikterna är dystra i södra Finland, konstaterar Staffan Pehrman i sitt ledarstick.