Timmermans Restauration P058476 827581
Biträdande EU-kommissionären Frans Timmermans lämnar EU-kommissionen för att sikta på posten som statsminister i Nederländerna.
EU

Frans Timmermans vill lämna EU-kommissionen

Den biträdande EU-kommissionären Frans Timmermans planerar att lämna EU-kommissionen. Den stridbara holländaren är arkitekten bakom EU:s gröna giv. Nu eftertraktar han en topposition som statsminister i Nederländerna.

Timmermans anses vara den starkaste förespråkaren av EU:s gröna giv inom kommissionen. Senast har han energiskt drivit igenom det kontroversiella lagförslaget för återställning av naturen i den europeiska unionen.

Timmermans är nummer två inom kommissionen efter ordföranden Ursula von der Leyen, som har utrustat honom med stor makt. Hans specialområde är klimatpolitiken, men kritiker anklagar honom för att vara resistent mot kompromisser.

Den aktiva holländaren har bland annat lanserat det gigantiska lagpaketet ”Fit for 55”, med målet att EU ska sänka sina CO2-utsläpp med 55 procent fram till 2030, jämfört med 1990. Målet är klimatneutralitet fram till 2050.

Nyligen bekräftade Timmermans för holländsk TV att han har accepterat en kandidatur som toppkandidat i ett rödgrönt valförbund mellan Timmermans arbetarparti och det gröna miljöpartiet GroenLinks.

Timmermans måste därmed i förtid lämna sin post som inflytelserik EU-kommissionär. Hans mandat inom kommissionen skulle ha gått ut först den 31 oktober 2024. Nu måste EU utse en lämplig efterträdare.

Valet i Nederländerna kommer att äga rum den 22 november. Det handlar om ett nyval, som blev nödvändigt efter att premiärminister Mark Ruttes fjärde regering nyligen måste bryta upp efter en strid mellan partierna om en skärpning av asylpolitiken.

Frans Timmermans ställer upp som toppkandidat för den rödgröna alliansen. Den karismatiska men samtidigt omstridda politikern anses ha goda chanser att ta makten i sitt hemland, förutsatt att hans art att göra politik går hem hos väljarna.