Ok5Jun23Ct
För köttproducenterna inom ÖK hör andelslagets grillfester till en höjdpunkt på sommaren.
Jordbruk Livet på landet

ÖK:s traditionella grillfester lockade över tusen personer

Österbottens kötts traditionsenliga grillfest lockade än en gång över tusen personer. Producenterna och deras familjer stortrivdes i Lillby och Molpe.

Cirka 1.100 personer hade anmält sig till årets grillfester i Lillby i Pedersöre och Molpe i Korsnäs. Festerna gick av stapeln i slutet av juni och en av de cirka 800 på plats i Lillby var Österbottens Kötts styrelseordförande Jan Anderssén.

– Det här är en mycket omtyckt tillställning och jag tror de flesta kommer för att träffa kolleger, likasinnade, för den goda maten och för att det finns många aktiviteter för barn. Så länge det finns köttproducenter och ÖK är det här en tradition som vi vill hålla fast vid, säger Anderssén.

Det här var första gången sedan 2019 han deltog i grillfesten. Två föll bort på grund av pandemin och i fjol var han bortrest.

– Därför är det extra roligt att vara här igen för det börjar vara ett tag sedan.

Ok6Jun23Ct
Österbottens Kötts grillfester i somras lockade ett stort antal producenter och deras familjer. Här samtalar Jan Anderssén (till höger) med Henrik Strandberg i väntan på den goda grillade maten det bjöds på.

Positivare tider

Enligt Anderssén är situationen inom den finländska köttsektorn positivare än för ett år sedan. Det första halvåret av 2022 var mycket tufft för många, men i fjol lyckades industrin omförhandla avtalen med handeln och få upp priserna. Flera prishöjningar kom under förra året.
– De var nödvändiga och prisnivån har hållit förvånansvärt bra. Det är för industrin en utmaning att behålla prisnivån eftersom handeln trycker på, men det är mycket viktigt att det inte kommer sänkningar. Vi ska komma ihåg att kostnaderna fortfarande är på en hög nivå, säger han.

Utmaningarna är många, när jordbruket förutom den höga kostnadsnivån också drabbas av den allmänna inflationen och räntehöjningarna.
– Många har en grop att fylla efter fjolåret så utmaningar finns för alla.

Något som han skulle vilja se mera av är generationsväxlingar och investeringar. Åldern på många produktionsanläggningar börjar vara 20–25 år men konjunkturerna påverkar.

– Tyvärr lyser investeringarna nästan med sin frånvaro och det beror på det ekonomiska läget. Men vi ska hoppas att det sker mera investeringar framöver för det behöver ske en viss mängd per år, menar han.

Det har stormat kring den nya regeringen under sommaren. I slutet av juni kommenterade Anderssén nuvarande regeringsprogram som bättre än det förra ur jordbrukets synvinkel.

– Det här regeringsprogrammet, som inte alls är förverkligat till någon del ännu, antyder att jordbruket i alla fall inte blir orättvist behandlat. Jämfört med det förra regeringsprogrammet är nuvarande bättre och det känns som att den allmänna attityden gentemot jordbruket bland ledande politiker är bättre nu, säger han.

Ok2Jun23Ct
Till festen i Lillby i Pedersöre kom närmare 800 personer som njöt av den goda maten och att träffa kolleger och likasinnade.