Press Juli23 Nvk
Claas visade upp sina nya maskiner på ett presstillfälle i Harsewinkel. Här tackar Claas-teamet för sig.
Maskin & teknik

Maskinlansering för Claas i Harsewinkel – Evion och Xerion stal showen

Den tyska lantbruksmaskinstillverkaren Claas presenterade sina nya maskiner inför inbjudna journalister den 18-19 juli i Harsewinkel i Tyskland. Koncernen bjöd på maskinshow, fabriksrundvandring och fältuppvisning av sina nya traktorer, tröskor och slåttermaskiner.

Uppståndelsen var stor förra veckans tisdag då Claas nya lantbruksmaskiner rullades ut inför Europas samlande presskår ackompanjerad av en bombastisk strålkastarshow. Följande dag presenterades samtliga maskiner även i fältmiljö på olika orter på den närliggande landsbygden.

Tvådagarsevenemanget gick av stapeln på orten Harsewinkel som ligger 130 kilometer nordost om Düsseldorf i förbundslandet Nordrhein-Westfalen, och utgör hem för Claas maskinfabrik. Journalisterna fraktades runt i bussar på den westfaliska landsbygden, och blev snabbt bekanta med det böljande landskapet, de näpna byarna och skogen av vindkraftverk.

Pressen underhölls av Claas VD Jan-Hendrik Mohr, Matthias Mumme från koncernens kommunikationsavdelning samt andra tekniska experter som presenterade både maskinerna och den tyska stoltheten: tekniken och familjeföretagsamheten.

Evion och Xerion de nya stjärnorna

Två maskiner stal otvivelaktigt uppmärksamheten under pressevenemanget: Evion-tröskan och Xerion-traktorn.

Evion fyller ett hål i företagets produktfamilj av skördetröskor i storleksklassen under Lexion och Trion. Modellserien finns i tre versioner: 410, 430 och 450 och kan fås som Classic eller Maxi-varianter med antingen Trend eller Business- utrustning. Motorn är en 6,7-liters Cummins med varierande effekt från 204 till 258 hästkrafter. Spannmålstanken omfattar 5600-8000 liter beroende på modell och tömningskapaciteten är 90 liter per sekund.

Evion Juli23 Nvk
Claas-koncernens nya Evion 450 och 430 tröskor.
Evion2 Juli23 Nvk
Så här ser styrhytten på en Evion 450 ut.

Evion är utrustad med en stor 1420 millimeters tröskcylinder och fem stycken 4,4 meter långa skakare. Slagskoytan är 0,95 kvadratmeter och skakarnas avskiljningsyta 6,25 kvadratmeter. Skärbordet är detsamma som används i Trion och Lexion och är som störst 6,8 meter brett.

På traktorsidan var det de nya Xerion modellerna 590 och 650 som väckte mest uppståndelse. Enligt Claas har modellerna utvecklats med profitabilitet, drageffektivitet och komfort i fokus.
Maskinen utgörs av en av sexcylindrig Mercedes-Benz motor med en effekt på upp till 653 hästkrafter och vridmoment på 3100 Nm. Den hydraulisk pumpkapaciteten uppgår till 537l/min, medan själva traktorn drivs framåt av Terra Trac-larvband.

Under evenemanget presenterades också de nya kompakttraktorerna Elios 200, Elios 300 och Axos 200 samt slåttermaskinen Disco 9700.

Xerion Juli23 Nvk
Xerion under fältuppvisningen.

En växande fabrik

Claas förevisade också sin fabrik, där dock fotografering var förbjuden. Sammanlagt 3600 anställda och 220 lärlingar tar sig runt den 35 000 m2 stora anläggningen på cykel och till fots. Då guidningen ägde rum var de anställda dock på semester, och endast reparations- och rengöringsteam syntes bland maskinerna.

Tröskor har byggts i fabriken sedan 1936 och nyligen färdigställdes en ny 15 000 kvadratmeter stor fabrikshall i syfte att öka produktionen. Journalistkåren fick besöka de olika monteringslinjerna och förfabriceringsavdelningarna och förevisades också den automatiserade logistiken. I fabriken byggs sammanlagt 30 Trion- och Lexion-tröskor per dag, 2–3 Xerion-traktorer och 8–10 Jaguar-fälthackar.