Arkiv

SLC - P061375 848322
EU tror fortfarande på avtal med Mercosur

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ställer fortfarande förhoppningar till ett handelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Von der Leyen besöker denna vecka de viktigaste länderna i regionen.

SLC - Dsc08744
Åländsk köttförädlare växer på fastlandet

Åländska slakteri- och charkuteriföretaget WJ Dahlman Ab i Mariehamn har köpt 49 procent av aktierna i företaget Dynameat Oy, som nyligen investerat i nya fabrikslokaler i Yläne 50 km norr om Åbo.

SLC - Skord6 Jun23 Ct
Arbetet med första vallskörden kom igång på allvar i Österbotten

De kommande veckorna har An-Da Entreprenad Oy Ab fullt upp. Företaget hjälper som bäst Euro-Bull i Skaftung med arbetet med den första vallskörden. Det är frågan om stora mängder när 600 hektar vall ska slås, strängläggas och balas.

Energiinvesteringar intresserar jordbrukarna

Årets och EU-finansieringsperiodens första stödperiod för investeringsstöd för jordbruk löpte ut den 10 maj. Jordbrukarna lämnade in sammanlagt 1.400 ansökningar under den första perioden, som bestod av drygt 64 miljoner euro i understöd och cirka 48 miljoner euro i räntestödslån, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Bsgi Vessel Movements 2023
Skador på rysk rörledning hotar igen spannmålsavtalet

Den viktiga rörledningen för ammoniak mellan ryska Samara och Odessa har igen sprängts inom Ukrainas territorium. Den 2.470 km långa ledningen är världens längsta i sitt slag. Ryssland har hotat att dra sig ur spannmålsavtalet från augusti 2022.

SLC - Takanebacken1
Takanebackens vindkraftspark invigdes i norra Pörtom

Med fem 148 meter höga kraftverk och en total produktionskapacitet på 28,5 megawatt är Takanebackens vindkraftpark den tredje förverkligade vindparken i Malax kommun. Satsningen är knappast den sista i sitt slag i kommunen.

Lindringar i villkoren för mångfaldsväxter inom stödet för miljösystem

Jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket lindrar villkoren för stödet för miljösystem, eftersom fröpackerier och odlare inte har haft möjlighet att förbereda sig på dem i tillräckligt god tid, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Jordgubbsodling I Tunnel
Inhemska jordgubbar klara till midsommar

Trots det svala vädret i början av juni förväntas årets jordgubbsskörd bli helt normal, uppger Frukt- och bärodlarnas förbund.

Stöd för axganmat i de kommunala köken

Under en dag i veckan under 10 veckor under hösten kommer landskapsregeringen på Åland att betala ett stöd till de kommunala köken ifall de serverar en måltid producerad på uteslutande åländska råvaror.

Livsmedelsverket förordar IB-vaccination av höns

Fjäderfänäringen har inlett omfattande vaccinationer mot infektiös bronkit (IB) hos broilrar och värphöns, uppger Livsmedelsverket. Producenterna har ansett det nödvändigt att inleda vaccinationer mot IB, eftersom smittan försämrar fågelns motståndskraft och välbefinnande samt orsakar produktionsförluster.

Antalet ansökningar om säsongsarbetstillstånd minskar

Det väntas komma in färre ansökningar från säsongsarbetare i år jämfört med förra året. Det har ändå funnits gott om arbetskraft tillgänglig, uppger Migrationsverket i ett pressmeddelande.

3.400 företag ansökte om kostnadsstödet under första veckan

Ansökan om jordbrukets och vattenbrukets kostnadsstöd inleddes på Statskontoret den 1 juni. Stödet består av kostnadsstöd för el som utbetalas till yrkesmässiga jordbrukare och yrkesmässiga vattenbrukare samt av kostnadsstöd för gödselmedel som utbetalas till yrkesmässiga jordbrukare. Ungefär 3.400 företag har ansökt om stödet till och med den 8 juni, meddelar Statskontoret.