Jordbruk EU

Finland börjar utreda
inhemsk CO2-marknad

I Finland har jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet redan genomfört utredningar och projekt för att främja en inhemsk koldioxidmarknad. Nu inväntas närmare anvisningar för det nationella planet.

– I det inhemska arbetet har vi väntat på att EU ska lägga fram ett förslag om koldioxidcertifiering. Det skulle hjälpa oss framåt i arbetet med nationella anvisningar, säger Lotta Heikkonen, som är ledande sakkunnig vid jord- och skogsbruksministeriet.

Enligt Heikkonen ser det fortfarande ut som att kommissionen inte har lyckats lösa alla utmaningar kring användningen. Hon tror att kommissionens initiativ säkert ska driva de frivilliga klimatåtgärderna framåt i alla medlemsländer.

Härnäst ska kommissionens förslag behandlas av ministerrådet och EU-parlamentet. Kommissionen ska inrätta en expertgrupp för koldioxidupptag, som sammanträder i början av december.

Expertgruppen ska behandla de delegerade akter som hör samman med den föreslagna förordningen. I de delegerade akterna ska kraven på koldioxidupptag fastställas i samband med diverse olika åtgärder.

Koldioxidupptag behövs för att klimatmålen ska uppnås. Ramen för certifiering av koldioxidupptag ska säkerställa att lösningarna faktiskt avlägsnar koldioxid från atmosfären, konstaterar Hanne Siikavirta, som är specialsakkunnig vid miljöministeriet.

Reglerna för beräkning och certifiering ska säkerställa miljöintegritet och förhindra negativa konsekvenser för ekosystemen och den biologiska mångfalden, tillägger Siikavirta.

Olika sätt att avlägsna CO2

Som metoder för koldioxidupptag inom markanvändningssektorn nämner kommissionen bland annat beskogning, trädjordbruk, användning av fånggrödor och återvätning av torvmarker.

Dessa metoder kallas för kolodling, eftersom de gör det möjligt att minska utsläppen från jordbruket och stärka kolsänkorna och kolförråden. Med hjälp av kolodling kan markägarna få inkomster av den koldioxid som binds av jord- och skogsbruket.

Enligt kommissionens meddelande om hållbara kolcykler (2021) ska CO2-certifieringen hjälpa medlemsländerna att uppfylla sina skyldigheter inom markanvändningssektorn (LULUCF) till 2030.

Enligt kommissionens förslag kan metoderna för koldioxidupptag inom industrin och energisektorn bestå av permanent avskiljning av koldioxid från atmosfären. Det går också att framställa produkter som lagrar kol.

Koldioxid kan avlägsnas permanent ur atmosfären genom avskiljning och lagring av koldioxid ur biomassa eller direkt ur luften (BECCS, DACCS). Produkter som lagrar kol bör vara långlivade och tillverkas av icke-fossila kolkällor.

Förslaget till EU-förordning ska framöver behandlas i jordbruks- och fiskerådet eller miljörådet. Rådet utformar troligtvis sin ståndpunkt om förslaget under våren, så att trepartsförhandlingarna kan föras under hösten 2023.

Läs också: EU ska främja kolodling