Arkiv

SLC - Atria Kauhajoki Leikkaamo 6 22087
OT Årsbok 2022: Tillväxt och lönsamhet för kooperativa företag på rekordnivå under det andra coronaåret

De finska kooperativens sammanlagda omsättning ökade med åtta procent förra året till över 35 miljarder euro. Detta är helt klart en bättre prestation än genomsnittet i ekonomin. De största påverkarna var OP Gruppen, LokalTapiola och Metsä Group, som alla hade ett rörelseresultat på 400-500 miljoner högre än föregående år. Å andra sidan hade köttbolagen utmaningar i sin lönsamhet.

SLC - Agromek4
Lely Sphere minskar utsläppen av ammoniak

Många innovationer för att minska utsläppen från jordbruket var starkt framme på Agromekmässan i Danmark. En lösning som Lely håller på att utveckla är Lely Sphere som ska minska utsläppen av ammoniak. När den produkten kommer till Finland kan dock ta ännu några år.

SLC - Agromek15
Nytt system kopplar ifrån traktor och balmaskin vid brand

I Europa brann många balmaskiner och traktorer i somras när det var varmt och torrt. På Agromek presenterades en ny lösning som med ett knapptryck i hytten kopplar ifrån maskinerna vid hotande brand.

SLC - Matare1
Ny apparat analyserar effektivt spannmålen

En av innovationerna på Agromek i Danmark är en ny metod för att digitalt göra olika analyser av spannmål. GrainSense baseras på infraröd spektroskopi och tekniken är utvecklad i Finland.

SLC - Ritva Toivonen
Så här skall Finlands livsmedelsexport tredubblas

Senaste fredag presenterade jord- och skogsbruksministeriet en handlingsplan för hur den inhemska livsmedelssektorn skall bli mera internationell. Handlingsplanen har gjorts upp av Anne Berner och är en del av arbetet inom diskussionsforumet ”Det gemensamma matbordet”.

Insändaren: Biogas är en stor möjlighet för landsbygden

Riksdagsvalskandidat Lotta Alhonnoro samt Pekka Peura i Vasa lyfter upp biogasens möjligheter.

SLC - Yale Field Work July 2019 11 Web
Kernza är ett vetegräs som fascinerar forskarna

Nya grödor utvecklas ständigt för att anpassa jordbruket till förändrade förutsättningar som klimatförändringen tvingar fram. Ett av de tänkbara alternativen är det fleråriga vetegräset, som tyska forskare vid universitetet i Hohenheim arbetar med.

SLC - Naturskydd
Riksdagen godkände naturvårdslagens innehåll – ”informativa” paragrafer faller bort

Riksdagen godkände innehållet i naturvårdslagen i onsdags. Beredningen av den nya lagen har dock skapat mycket huvudbry och lett till en regeringskris. I offentligheten har opinionen bildats på politiskt färgade grunder och handlat om regeringens spelregler, en tjänstemans beräkningar och en lag som ”urvattnats”. I verkligheten har lagförslaget plågats av otydligheter och osämja från första början.

SLC - Kirjanpainajan Iskeymia Tuulenkaadossa Markus Melin Tiina Ylioja
Räkna med tilltagande skador av granbarkborre

På senare år har skadorna av granbarkborre ökat i omfattning i de finländska skogarna. Om största delen av de granbarkborrar som utvecklats i år lyckas övervintra och det blir en het sommar igen nästa år kommer insektsskadorna att öka ytterligare i skogarna, påpekar Finlands skogscentral.

Utredning: Naturvården i ekonomiskogar kan effektiviseras ytterligare

Enligt en utredning som gjorts för statsrådet förutsätter effektivare naturvård i ekonomiskogar att naturvården beaktas inom skogsbranschens hela verksamhetsfält: lagstiftningen, anvisningarna, incitamenten och styrningen av skogsägare, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet samt miljöministeriet.

Flygekorrar syns nu i MinSkog.fi

I november uppdaterade Finlands skogscentral tjänsten MinSkog.fi med flygekorrsobservationer som bekräftats av myndigheterna.

SLC - Into The Woods 2 Webben
Leder Bauhaus-projektet in EU i de finska skogarna?

Ett nytt europeiskt Bauhaus-projekt skall utreda skogens förutsättningar för att skapa hållbara och inkluderande urbana miljöer. När initiativtagarna till projektet nyligen samlades i Finlands Naturcentrum Haltia haglade lovorden och skogsskämten, medan EU-kommissionens ordförande försökte tona ned restaureringsförordningens konsekvenser för Finland.