Da0D330A B80F 4Dc7 Bd60 281C8F589Ed4
På kartan här intill visas de områden med grönt där det finns åkrar som lämpar sig för gipsstöd. Skärgårdshavets influensområde är avgränsat.
Jordbruk

Gipsansökningen kom
i gång i hela landet

Det är nu möjligt att ansöka om gipsbehandling av åkrar och gipsrådgivning i hela landet. Gipsbehandlingen är avgiftsfri och skattefri för jordbrukaren och den påverkar inte jordbruksstöden.

På kartan här intill visas de områden med grönt där det finns åkrar som lämpar sig för gipsstöd. Skärgårdshavets influensområde är avgränsat.

Områden som lämpar sig för ansökan om gips ligger inom områdena för NTM-centralerna i Norra Österbotten, Österbotten, Södra Österbotten, Egentliga Finland, Birkaland, Tavastland, Nyland och Sydöstra Finland. I KIPSI-projektets karttjänst kan man kontrollera om de egna åkerskiftena ligger på ett område som lämpar sig för gipsstöd.

NTM-centralen i Egentliga Finland har koordinerat KIPSI-projektet i Skärgårdshavets avrinningsområde sedan 2019, och år 2022 utvidgades gipsansökningarna till hela kustområdet. Gipsspridningen finansieras med EU:s stimulansinstrument och Programmet för effektiverat vattenskydd.

Förra sommaren ansökte man ivrigt om gips. De ökade kostnaderna och det överraskande stora antalet ansökningar ledde till att gipsbehandlingen under denna ansökningsomgång kommer att riktas noggrannare än tidigare på det projektområde som utökades 2022.

Riktas till områden där effekten är störst

Gipsspridningen inriktas på de områden där den har störst effekt för vattenskyddet.

– Bedömningen av hur åtgärden ska riktas har gjorts tillsammans med miljöministeriet och experter på vattenvård vid de regionala NTM-centralerna, berättar Minna Kolari, projektchef för KIPSI-projektet.

Det tryck som belastningen från jordbruket orsakar på vattendragen har fungerat som grund för det noggrannare riktandet.

I området kring Skärgårdshavet öppnas däremot ansökan för alla jordbrukare. I Skärgårdshavets influensområde är målet att ännu sprida gips på cirka 25.000 hektar, i de övriga kustområdena räcker finansieringen för tillfället för spridning på cirka 10.000 hektar.

- På områden där belastningen från jordbruket och urlakningen av åkermark är kraftig kan belastningen minskas kostnadseffektivt och snabbt med hjälp av gips. Utöver gipsspridningen är det skäl att fortsätta med andra vattenskyddsåtgärder på åkrarna, fortsätter Kolari.

Man kan ansöka om gipsspridning och avgiftsfri gårdsspecifik gipsrådgivning via regionförvaltningens e-tjänst: www.kipsinlevitys.fi. ProAgria ger rådgivning i ärendet. Gipsspridningen sköts av en entreprenör som KIPSI-projektet konkurrensutsätter.

Med hjälp av gipsbehandling kan man enligt en färsk rapport från SAVE2-projektet minska belastningen av totalfosfor som urlakas från åkermarken med cirka 30 procent och sedimentbelastningen med cirka hälften. Även belastningen från organiskt kol från åkrarna minskar med cirka hälften.

Gipset behåller sin effekt i cirka fem år, eventuellt längre enligt de resultat man fått från SAVE2-projektet. Man har inte observerat några negativa effekter på åkermarken eller växtbeståndet.

Gipset sprids med vanlig åkerutrustning och odlarna har varit nöjda med resultatet från spridningen. Inom KIPSI-projektet följer man upp gipsens effekter genom att mäta vattenkvaliteten på olika håll i Finland.