9E650Adf31A61Ba2 Org
EU ska främja innovativ teknik som gynnar hållbar kolinlagring inom jordbruket. FOTO: Väderstad
Jordbruk EU

EU ska främja kolodling

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till EU-kriterier för lagring av koldioxid inom jordbruket. Förslaget ska främja innovativ teknik för upptagning av koldioxid och hållbara lösningar med certifikat för kolinlagrande jordbruk.

EU-kommissionen preciserar därmed sina planer på EU-omfattande, enhetliga kriterier för kollagring. Kommissionen vill introducera innovativ teknik för avskiljning av koldioxid. Dessutom ska åtgärder införas som säkerställer långtidslagring av kol.

För att uppnå klimat-, miljö- och nollföroreningsmålen i samhället bör innovativa tekniker för avskiljning av koldioxid och hållbara lösningar för kolhantering främjas, skriver kommissionen i sina motiveringar.

Förutom tekniska lösningar, varav de flesta fortfarande är i testfasen, kan kolsänkor skapas genom naturbaserade åtgärder. Återplantering av skog eller redan kända jordbruksmetoder främjar redan kolodling, konstaterar kommissionen.

CO2-upptaget ska gynna klimatet

EU vill garantera transparens och maximera förtroendet för åtgärderna. Det handlar ingalunda om falska miljöetiketter, så kallad gröntvätt, understryker den ansvariga kommissionären Franz Timmermans.

Enligt Timmermans prioriterar kommissionen åtgärder med tydliga positiva effekter på den biologiska mångfalden. Följande steg blir att utarbeta skräddarsydda certifieringsmetoder för koldioxidupptag som bidrar till klimatmålen och andra miljömål.

För ändamålet har kommissionen fastställt fyra kriterier för transparens och trovärdighet inom kolodlingen. De ska bygga på kvantifiering, additionalitet, långsiktig lagring och hållbarhet.

För att kvantifiera kollagring måste CO2-upptaget mätas noga och ha en klar klimatnytta. Den extra volym kol som lagras, ska uppväga eventuella utsläpp av växthusgaser som motsvarande åtgärder kan bidra till.

Med additionalitet avser kommissionen ett slags baslinje. Upptaget av koldioxid ska skärpas, jämfört med befintlig praxis och de lagstadgade kraven. Den långsiktiga lagringen ska garantera en varaktig lagring utan risk för förtida frisättning.

Nya chanser för jordbruket

För att garantera hållbarheten måste kolet som avlägsnas från atmosfären lagras på ett sätt som minimerar riskerna för förtida frisättning. Det förutsätter markbevarande odlingsmetoder ned fånggrödor och möjligast få mekaniska ingrepp.

Varaktigheten av kollagringen ska tydligt anges i de certifikat som kommer att utfärdas. Kommissionen skiljer också på permanent och tillfällig förvaring. Åtgärderna för avskiljning av koldioxod ska också vara neutrala med avseende på andra miljömål.

Frans Timmermans utgår från att förslaget får stor betydelse för EU:s mål att bli världens första klimatneutrala region fram till 2050. EU måste ytterligare intensifiera åtgärderna med att avlägsna koldioxid ur atmosfären för att balansera utsläpp som inte går att eliminera.

Enligt kommissionen kommer kolinlagring inom jordbruket på att hållbart sätt öka lagringen av koldioxid i mark och skogar eller minska utsläppen av koldioxid från marken. Detta kan erbjuda jordbruket nya affärsmodeller.

Varaktiga produkter och träbaserat byggmaterial kan binda koldioxid i flera årtionden eller längre. Kommissionen tror att förslaget ska främja en banbrytande och ren teknik, då kollagringen i träbaserade och energieffektiva byggmaterial vinner erkänsla.

EU-förslaget skickas nu vidare till behandling i parlamentet och medlemsländerna. Kommissionen ska nu utarbeta certifieringsmetoder med stöd av en expertgrupp. Expertgruppens första möte planeras till första kvartalet 2023.

Läs också: Finland börjar utreda inhemsk CO2-marknad