Lpx 00153824
EU-kommissionen och medlemsländerna vill under alla omständigheter trygga veteodlingen. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

EU överväger dispens
för växtföljd med vete

EU-kommissionen överväger att skjuta fram nya CAP-regler för växtföljd för att trygga en rikligare veteförsörjning. Åtgärden skulle stimulera jordbrukarna att odla mer vete för att kompensera bortfallet av de viktiga veteleveranserna från Ukraina.

Flera medlemsländer har begärt att de kommande reglerna för växtföljd, som ska gälla från 2023, borde träda i kraft ett år senare. Enligt GAEC 7-standarden i nya CAP, får jordbrukare inte odla samma huvudgröda på ett skifte under två år i rad.

Bestämmelserna föreskriver att en åker som besås med höstvete, inte får användas för veteodling följande säsong. I stället borde majs, raps eller andra grödor odlas året därpå. Nu protesterar flera medlemsländer mot detta.

Medlemsländerna med Tyskland i spetsen anser att de nya bestämmelserna inte går ihop med kriget i Ukraina och den akuta bristen på vetemarknaderna. Bönderna borde nu uppmuntras att producera så mycket vete de förmår.

Skjut upp förordningen

Enligt Tysklands jordbruksminister Cem Özdemir borde den aktuella förordningen skjutas upp med ett år till 2024 för att ge EU:s jordbrukare de bästa chanserna att odla mer vete. Detta skulle avsevärt underlätta läget, menar Özdemir.

Frågan diskuterades på EU:s ministermöte förra veckan. Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski föreföll inte helt främmande för tanken att senarelägga införandet av den nya standarden GAEC-7, åtminstone för de viktigaste odlingsväxterna.

Enligt Wojciechowski ska kommissionen noga överväga undantag för såväl växtföljd och träda under säsongen 2023. Vete är en oerhört viktig gröda för matförsörjningen, betonade agrarkommissionären.

Det är visserligen inte önskvärt med intensiv växtföljd, men miljökraven borde ändå granskas mot bakgrunden av den exceptionella situationen. Wojciechowski lovade att behandla frågan i brådskande ordning.

Den franska jordbruksministern och ministermötets ordförande Marc Fesneau uppmanade kommissionen att skynda på beslutet. Tidtabellen är pressad och odlarna måste fatta sina beslut de närmaste veckorna, inskärpte han.

Under diskussionen i rådet uttalade sig en majoritet av ministrarna för ett undantag från bestämmelserna om växtföljd och träda under 2023. Fesneau efterlyste emellertid också en konsekvensbedömning.

Agrarkommissionär Wojciechowski ställde sig något mer reserverat till ett krav att avskaffa obligatorisk träda. Förslaget måste först grundligt utredas. Men han lovade att också pröva andra förslag för att förbättra den globala försörjningen.

Kriget minskar skörden i Ukraina

Enligt kommissionären är sådden av majs, solros och soja i full gång i Ukraina. Landets jordbruksmyndigheter utgår emellertid från en skörd som stannar mellan 20 eller 30 procent under nivån från 2021.

Med tanke på de svåra omständigheterna vore detta till och med ett gott resultat, bedömde Wojciechowski. Trots detta måste bortfallet kompenseras. Ukraina spelar en viktig roll för världens matförsörjning, betonade kommissionären.

Den franska jordbruksministern Marc Fesneau passade ännu på att påminna om brådskan med bedömningen av medlemsländernas strategiplaner. Processen måste avslutas senast i slutet av september.

Enligt Fesnau är det oerhört viktigt att producenterna får besked om läget i god tid före höstsådden, med tanke på odlingsplanerna. Ett besked först i oktober vore i varje fall alltför sent, inskärpte den franska mötesordföranden.