Matskolan Kati Laszka 9721 Scaled
Till det redan traditionella programmet hör också bondgårdsbesök och en gemensam familjemiddag. FOTO: Kati Laszka
Jordbruk SLC Livet på landet

4H:s Matskolan fyller 10 år

I tio år har barn lärt sig om matlagning och matens väg från jord till bord på 4H:s Matskolan. I år ordnas dessutom rekordmånga Matskolor runt om i Finland.

Sedan 2012 har 8 till 12-åriga barn fått uppleva matglädje på Matskolan under sommarlovet. Jubileumsårets firas med att slå rekord i antal Matskolor, nationellt ordnas 75 läger varav 20 är i Svenskfinland. De första Matskolorna drar i gång den 6 juni.

I år ordnas Finlands svenska 4H:s matskolor i Borgå, Helsingfors, Ingå, Kimitoön, Korsholm, Korsnäs, Kristinestad, Kronoby, Larsmo, Pedersöre, Lovisa, Malax, Närpes, Nykarleby, Pargas, Raseborg, Sibbo, Terjärv och Vörå.

– Matlagning är en av barnens favorithobbyer. Matskolan uppmuntrar till att också prova på nya, hälsosamma råvaror och upptäcka nya smaker, säger Finlands svenska 4H:s kommunikatör Mathilda Kull.

I tio år har Matskolan ordnats av Finlands svenska 4H och Suomen 4H. Konceptet kommer från Danmarks 4H, som Finlands svenska 4H besökte 2011. År 2012 piloterades Matskolan i Svenskfinland och växte till ett mycket lyckat koncept. Under årens gång har mer än 4.000 finlandssvenska barn och unga deltagit i Matskolan som deltagare och hjälpledare.

Temat närmat gör varje matskola unik

Årets tema är närmat. Temat behandlas på ett mångsidigt och konkret sätt på lägren. Barnen tillreder hälsosam, närproducerad mat och diskuterar matens väg från jord till bord. Hur temat på Matskolan tolkas beror på vad som produceras lokalt, på så sätt blir varje Matskola unik.

– Närproducerad mat är ett viktigt och ständigt aktuellt tema. Råvaror producerade i regionen främjar matkulturen och ger ett ansikte till producenten bakom maten. Genom att välja närmat får lokala företagare arbete och utkomst och ekonomin gynnas, säger SLC:s kommunikationschef Mia Wikström.

Till programmet hör också bondgårdsbesök och en gemensam familjemiddag.

– Vi är jätteglada över att primärproducenterna vill ta emot matskolorna till sina gårdar. Barnen är verkligen intresserade av att se varifrån maten kommer och se bondens vardag, säger Finlands svenska 4H:s verksamhetsledare Camilla Wahlsten.

Motion och rörelse ingår som naturlig aktivitet under alla dagar på lägret. Därtill lär sig barnen om näringslära och uppmuntras till en hälsosam livsstil.

Matskolorna samarbetar med lantbrukarnas intresseorganisationer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC och centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK.