Arkiv

SLC - Lpx 00125873
Tyska odlare plöjer ned sina jordgubbar

De tyska jordgubbsodlarna är frustrerade. 2022 är ett perfekt jordgubbsår. Vädret har varit gynnsamt, skörden är god, bären håller perfekt kvalitet. Trots detta väljer många odlare att plöja ned sin skörd av jordgubbar. Detsamma gäller för övrigt också sparris.

Holländsk protest mot absurd mjölkpolitik

Bönderna i Nederländerna protesterade på måndagen mot regeringens ”absurda” nitratpolitik. Enligt ett färskt domstolsutslag får korna inte längre gå på bete utan särskilt tillstånd. Följaktligen stannade korna i ladugården den aktuella strejkdagen.

Ålandsmejeriet slutar med Roslagsmjölk

I mitten av juni avslutar Ålandsmejeriet ÅCA sitt sexåriga samarbete med Roslagsmjölk på andra sidan Ålands hav.

SLC - Vaxt2
Regnen har stört den sista sådden

Sådden av stråsäd och oljeväxter börjar vara inne på slutrakan med undantag för Lappland, Kajanaland, Mellersta Finland och östra Finland. Sådden är mest på hälft i Lappland och Kajanaland, där ungefär en tredjedel av arealen är sådd. Sådden är längst hunnen i Österbotten, Södra Österbotten, södra och västra Finland samt Uleåborgstrakten, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Frankrike bytte jordbruksminister

Frankrikes jordbruksminister Julien Denormandie har avgått från sin post i samband med regeringsskiftet i Frankrike. Han efterträds av Marc Fesneau, som har skött relationerna mellan regeringen och det franska parlamentet.

SLC - 09Cb1Dd8 4Aa0 4Cb2 A4D8 E02935D18E91
EU-ministrar efterlyser vaccin mot fågelinfluensa

EU:s jordbruksministrar oroar sig över utbredningen av fågelinfluensa i praktiskt taget alla världsdelar. På det senaste ministermötet efterlyste medlemsländerna intensivare åtgärder för utveckling av vaccin.

Frankrike ska testa vaccin mot HPAI-virus

En våg av högpatogen fågelinfluensa sprider sig över hela världen. Bönder måste avliva kycklingar och fjäderfä. Nu börjar EU-politikerna diskutera möjligheten att sätta in ett vaccin mot viruset. De första försöken startar i Frankrike och Nederländerna.

Webbinarium 7.6: Så här ordnar du ditt eget jippo på Närmatsdagen

Den landsomfattande Närmatsdagen ordnas igen den 10 september 2022. För gårdar och andra intresserade som funderar på att hålla öppen gård på Närmatsdagen ordnas ett webbinarium på svenska via distansförbindelse tisdagen den 7 juni kl.10-11 med temat ”Närmatsdagen: Så här ordnar du ditt eget jippo!”.

Stöd för biodling kan sökas i e-tjänsten Vipu

Nationellt stöd för biodling enligt antal bisamhällen kan sökas i e-tjänsten Vipu. Ansökningstiden går ut 15.6.

SLC - Skargard
Fördröjd handläggning av tillstånd för förkörsrätt till skärgårdens landsvägsfärjor

NTM-centralen i Egentliga Finland beviljar tillstånd för förkörsrätt till vissa landsvägsfärjor i skärgården. Tillstånden gäller för 4 år åt gången. NTM-centralens behandling av tillstånden har nu fördröjts tillfälligt på grund av en plötslig brist på personalresurser.

Växtskydd för åkergrödor 2022 är här

ProAgrias växtskydd för åkergrödor har utkommit på svenska.

Restbeloppen av jordbrukarstöd betalas till gårdarna i juni

I juni betalar Livsmedelsverket ut restbeloppen av de jordbrukarstöd som söktes år 2021.