Mjolkny2
Under våren har Sofia Rönn inlett arbetet som kvalitetsspecialist för Maitosuomi. Till hennes huvuduppgifter hör också att bevaka och upprätthålla en god svenskspråkig service. Jag ser fram emot att skapa en god kontakt till gårdarna, säger hon.
Jordbruk

Sofia Rönn är Maitosuomis
nya kvalitetsspecialist
i Österbotten

Under våren har Osuuskunta Maitosuomi fått en ny medarbetare i Sofia Rönn. Hon har titeln kvalitetsspecialist och har har också ansvaret för den svenska servicen. Jag vill ha god kontakt med gårdarna, säger hon.

Under våren har det skett en del stora omorganiseringar av personalen inom Osuuskunta Maitosuomi. Nyligen gick den långvariga anskaffningschefen Ann-Charlott Kjerp i pension och hennes tjänst innehas numera av Tero Kanala från Lapinlahti.

Samtidigt har andelslaget ifråga anställt Sofia Rönn som får titeln kvalitetsspecialist.

– Mina arbetsuppgifter är inte lika omfattande som den tidigare anskaffningschefen hade. Men däremot kommer jag utöver mitt största ansvarsområde som är mjölkkvaliteten ha hand om den svenska servicen och kontakten till våra svenskspråkiga samarbetsorganisationer som till exempel ÖSP, förklarar Sofia Rönn.

Hon inledde arbetet den 1 februari och har arbetat parallellt med Kjerp och Carola Kankkonen som också arbetar som kvalitetsspecialist för Maitosuomi. I slutet av det här året går Kankkonen också i pension, och det innebär att Rönn blir den enda svenskspråkiga kvalitetsspecialisten på Maitosuomis område.

– Fram till det delar vi på arbetsuppgifterna och efter att hon går i pension kommer jag att ansvara för servicen på de svenskspråkiga gårdarna, säger Rönn.

Håller sig framme

Hon påminner om att Osuuskunta Maitosuomi är ett tvåspråkigt andelslag.

– Inom andelslaget tas den svenska servicen på allvar men ibland behöver man påminna om vissa språkmässiga saker. Inom Valiogruppen har jag märkt att det svenska kan glömmas bort inom den interna kommunikationen men i sådana fall påminner jag om språket och håller mig framme, säger hon.

På vilket sätt gör du det? 

– Det kan handla om att jag korrekturläser information innan den skickas ut så att alla facktermer blir rätt och att den svenska versionen överensstämmer med den finska. Så våra ägarproducenter behöver inte vara rädda för att den svenska servicen försämras.

Arbetet med mjölkkvaliteten handlar i praktiken om att följa upp många olika prover som tas på gårdarna kontinuerligt. Vid avvikelser som noteras kan Rönn ta kontakt med gårdarna om det behövs.

– Jag kommer också att snart börja göra så kallade Valiobesök till gårdarna som görs med högst fem års mellanrum då vi går igenom olika rutiner med allt från foderhantering till djurvälfärd på gårdarna. Coronaviruset har förstås påverkat möjligheterna till fysiska besök de senaste åren, men de har nu inletts igen, och möjlighet till distansbesök till exempel via Teams finns också fortfarande, berättar hon.

Kontraktsproduktionen en del av jobbet

Ett annat viktigt ansvarsområde som Rönn har är kontraktsproduktionen.

– Det är en rätt så omfattande del, som jag arbetat hårt med att lära mig. Vi har nu haft flera ansökningsrundor där producenter kan ansöka om tillägg till avtalsmängden om det finns grunder för det.

Sofia Rönn känner arbetsfältet väl från tidigare. För några år sedan arbetade hon som avelsspecialist vid Faba och hade då ett nära samarbete med många av mjölkgårdarna i Österbotten. De senaste åren har hon varit föräldraledig och ser nu fram emot att få satsa på karriären igen.

– Mina barn är snart 3 och 5 år gamla och de är båda i dagvård så efter flera år hemma med dem så ser jag verkligen fram emot att börja arbeta på fältet igen. Före jag fick det här jobbet arbetade jag som skolgångsbiträde, och tidigare också bland annat som verksamhetsledare för Kristinestads 4H, berättar hon.

Rönn är uppvuxen i Nykarleby men har också bott i Lillby på hennes fars hemgård. Hon är utbildad agrolog och gjorde en sommarpraktik hos Niclas Sjöskog på samma ort. Dit kom hon sedan att återvända för sommarjobb i många år.

– Där lärde jag mig mycket och Niclas var, och är fortfarande, en bra mentor. Jag känner också många andra mjölkproducenter i landskapet och har därmed ett mycket bra kontaktnät.

Bor i Skaftung

År 2014 flyttade Sofia Rönn med sin make Simon Ingves till Skaftung där han och brodern har gemensam dikoproduktion.

– Jag arbetar hemifrån men kommer att ha hela Österbotten som arbetsfält.

Rönn är medveten om att många gårdar genomgår ekonomiskt tuffa tider just nu. Den psykiska hälsan och orken är något som oroar henne.

– Vi vet redan genom undersökningar att den psykiska hälsan lider när ekonomin gör det. Här vill jag uppmana alla att inte låta eventuella problem växa sig för stora utan ta kontakt i tid. Projektet ”Ta hand om bonden” är ett alternativ och även jag kan fungera som ett stöd om det behövs. Låt det inte gå för långt, säger hon.

Påverkas mjölkkvaliteten av den ansträngda ekonomin? 

– Indirekt kan det göra det om producenterna börjar minska på kostnaderna, vilket vi vet att en del gör redan nu. Sparar man in på nåt påverkas mjölkkvaliteten men vi ska nu jobba tillsammans för att så inte sker, säger Rönn.