Arkiv

SLC - Slc6
Tauriainen: En förvärrad lönsamhetskris hotar i sista hand försörjningsberedskapen

Under SLC:s fullmäktigemöte förra fredagen höll Jukka Tauriainen från Naturresursinstitutet Luke ett anförande med rubriken ”Jordbrukets och trädgårdsnäringens lönsamhet – var finns elementen till en bättre ekonomi?”

HKScan säljer sin verksamhet i Baltikum

HKScan har skrivit under ett avtal om försäljning av sina dotterbolag i Baltikum. De tre dotterbolagen i Estland, Lettland och Litauen som tillsammans bildar den baltiska affärsverksamhetsenheten kommer att säljas till det estniska bolaget AS Maag Grupp.

SLC - P058515 749136
Korruptionsskandal skakar EU-parlamentet

Misstanken om grov EU-korruption har slagit ned som en blixt i Bryssel. En av parlamentets viceordförande, Eva Kaili uppges ha tagit mutor av ett arabiskt land, möjligen värden för fotbolls-VM Qatar.

EU ökar importen av kött från Chile

EU har slutit ett omfattande ramavtal om handel med Chile. Chile kommer bland annat att avreglera importen av mejeriprodukter och livsmedelsberedningar från EU.

SLC - Naturvardslag Metso
Naturvårdslagen antogs av riksdagen

Riksdagen har godkänt den nya naturvårdslagen och lagen träder i kraft den 1 juni 2023.

SLC - Mg 7772
Norrback gläds över julklappspengarna till 4H och yrkesfiskarna

Riksdagens finansutskott har godkänt sitt betänkande om nästa års statsbudget. Samtidigt har utskottet bestämt om fördelningen av de så kallade julklappspengarna, en extra budgetpott på cirka 50 miljoner euro som riktas till olika ändamål som anses viktiga.

SLC - Lpx 00160333
Kriget i Ukraina hotar globala veteförsörjningen

Den globala vetearealen väntas krympa ytterligare nästa år. Allt som allt minskar de tillgängliga exportvolymerna på grund av kriget i Ukraina. Klimatförändringen bidrar också till förluster. Det bekymrar forskarna.

Glyfosat får användas ett år till i EU-länderna

EU-kommissionen har officiellt förlängt tillståndet för ogräsmedlet glyfosat i den europeiska unionen. Glyfosat får därmed användas som växtskyddsmedel fram till den 15 december 2023.

SLC - Lpa
Generationsväxling pågår inom LPA

Delegationen för Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt sammanträdde 8.12 och mötet var nuvarande verkställande direktören Päivi Huotaris sista delegationssammanträde. Delegationen tackade Päivi Huotari för hennes långvariga och framgångsrika arbete för LPA:s och LPA:s kunders bästa under hennes 18 år som VD.

Statsunderstöden för reparation av enskilda vägar höjs

Regeringen har utfärdat en förordning om en temporär ändring av förordningen om enskilda vägar för åren 2023-2025. Under dessa tre år kan väglag få statsunderstöd bland annat för att förbättra enskilda vägar med en större understödsprocent än för närvarande, meddelar Kommunikationsministeriet.

Tidtabellen för stödutbetalning är oförändrad våren 2023

Livsmedelsverket har publicerat tidtabellen för de stödutbetalningar som ska göras våren 2023.

SLC: Vi ska inte utlokalisera matens klimatutsläpp

Finlands klimatpanel har publicerat en färsk forskningsrapport där de lyfter fram på vilket sätt finländarna genom sina konsumtionsval kan bidra till att Finland uppnår sina klimatmål till 2030. Enligt producentorganisationen SLC saknar rapporten en konsekvensanalys av matvalen och påminner om att det behövs ett bredare hållbarhetsperspektiv som även beaktar Finlands förmåga att producera mat. SLC anser att det inte heller är hållbart att Finland utlokaliserar matens klimatutsläpp.