Arkiv

SLC - Dsc06036
Åländska bondmoran gav järnet som kvinnopionjär inom SLC

Åländska Louise Karlsson, 74, har själv skrivit historia under SLC:s 75-åriga historia. För 24 år sedan var hon var nämligen den första kvinnan att ta plats i förbundets styrelse.

SLC - Tage Och Holger
Tage Ginström och Holger Falck tilldelas SLC:s hederstecken

Två av SLC:s trotjänare under de senaste decennierna är Tage Ginström och Holger Falck. Tage Ginström jobbade vid SLC 1971-2010, först som organisationsfunktionär och från 1995 som verksamhetsledare. Holger Falck var centralförbundsordförande 2000-2017.

SLC - Helena Antti
Jordägarnas Värderingscentral hjälper markägarna med sitt specialkunnande

När SLC jubilerar och fyller 75 år så fyller ett av dess dotterbolag, Jordägarnas Värderingscentral, 60 år vid årsskiftet. Centralen grundades i samband med inlösningarna för de stora vattenkraftsprojekten i norra Finland, men idag har den en betydligt bredare verksamhetsbild.

Ledaren: Producentorganisationerna behövs också i framtiden

Under EU-tiden har de finländska bönderna i varje fall fått lära sig att vi inte är ensamma i våra ansträngningar att vända på den dåliga lönsamheten. Bönderna i största delen av världen är de facto i samma situation. Det finns nästan alltid någon som kan och vill producera billigare och väldigt många andra länder har dessutom geografin och klimatet på sin sida när det kommer till odling och jordbruksproduktion, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Slc
SLC 75

Se webbinariet om skogarnas mångfald på svenska

MTK:s och SLC:s webbinarieserie Miljösnack fortsatte med en diskussion om skogarnas biodiversitetsfrågor för ett par veckor sedan. Webbinariet möttes av god respons och nu kan webbinariets inspelning ses som textad till svenska.

SLC - Slchistorik
SLC:s minne samlas och dokumenteras

Från mitten av femtiotalet och fram till EU-medlemskapet var vår lantbruksinkomstlag, som bondeorganisationerna jobbade hårt för, med om att trygga jordbruket som näring och som matförsörjare i Finland. Vid EU-inträdet försvagades också producentförbundens, SLC:s och MTK:s, inflytande över prisbildningen för jordbruksprodukterna. Vi fick dock rätt att i fortsättningen förhandla om de nationella inkomststöden, något som i sig är unikt, inte bara i EU men i hela världen, konstaterar Micke Godtfredsen i en historisk tillbakablick. Läs mer i fredagens temanummer: SLC 75 år!

SLC - Dsc 1393
Producenterna vill sätta press på handeln

Krisen inom lantbruket och handelns starka ställning på marknaden var samtalsämnen då SLC Åboland höll sitt höstmöte i Pargas nyligen.

SLC - Dsc 1266
Finska hushållningssällskapet i Åboland söker ny direktör

Ett chefsbyte är på gång vid Finska hushållningssällskapet, FHS. Hushållningssällskapets direktör Jörgen Grandell meddelar att han avgår från sin post nästa år. Han har suttit på posten i 20 år.

Gröna veckan i Berlin inhiberas

Den internationella gröna veckan i Berlin har inhiberats med kortvarsel. Åtta veckor före den planerade starten ser arrangörerna ingen chans att genomföra den internationella livsmedelsmässan. Anledningen är den hotande vågen av Covid-19.

SLC - Pressebild Cem Oezdemir 2
Tyskt ministerbyte kan påverka EU:s skogspolitik

Sammansättningen av Tysklands nya regering börjar klarna. Efter en lång paus efter valet får Tyskland igen en grön jordbruksminister. För Finlands del kan ministerbytet påverka inflytandet på den europeiska skogspolitiken.

Julklappstips i SLC-shopen

Har du julklappsbekymmer? Hitta de perfekta gåvorna i SLC:s webbshop. Nu finns det flera produktnyheter att beställa till jul.