Pressebild Cem Oezdemir 2
Tysklands gröna jordbrukspolitiker Cem Özdemir ta gärna cykeln till jobbet. FOTO: Gruene.de
Jordbruk Skogsbruk EU

Tyskt ministerbyte kan
påverka EU:s skogspolitik

Sammansättningen av Tysklands nya regering börjar klarna. Efter en lång paus efter valet får Tyskland igen en grön jordbruksminister. För Finlands del kan ministerbytet påverka inflytandet på den europeiska skogspolitiken.

Posten som ny tysk jordbruksminister ska nu axlas av Cem Özdemir som anses representera det gröna miljöpartiets moderata flygel. Han härstammar från en turkisk familj och betecknas som en balanserad och förnuftig politiker.

Özdemir är vegetarian sedan unga år, men gör inget större väsen om saken. Han anser att var och en som vill äta eller producera kött må göra det utan dåligt samvete.

Via sin argentinska hustru har han också kännedom om köttproduktion i stor skala.

Oskrivet blad i skogsfrågor

Som skogspolitiker är Özdemir emellertid ett oskrivet blad. Tysklands nuvarande jordbruksminister Julia Klöckner har jobbat hårt för ett samarbete mellan de europeiska skogsländerna, som i växande utsträckning kläms åt av EU-kommissionen.

Klöckner har gång på gång betonat att skötseln av skogarna utan undantag ska skötas av medlemsländerna. Efter det tyska ministerbytet riskerar Finland och de få övriga skogsländerna att förlora inflytande i EU med avseende på skogsfrågor.

Kraven på skärpta EU-standarder och förändrad skogsanvändning kan med tiden bidra till att den internationella efterfrågan på trävaror flyttar. Virkesproducerande länder utanför EU blir billigare. Det är inte bra, varken för skogsskötseln eller klimatet, varnar Klöckner.

Den tyska bondeordföranden Joachim Rukwied bemödar sig om goda relationer till den nya regeringen och jordbruksministern. Özdemir doftar måhända inte stall men det betyder inget. En duktig person sätter sig snabbt in i problematiken, förmodar Rukwied.

Det tyska miljöministeriet ska likaså bemannas av det gröna miljöpartiet. Till miljöminister har utnämnts agraringenjören Steffi Lemke, som närmast representerar partiets vänsterflygel. På grund av sin utbildning kan hon också jordbruk.

Den tyska jordbrukssajten Agrarheute har låtit läsarna ta ställning till den nya jordbruksministern. Två tredjedelar av läsarna betraktar utnämningen av Özdemir som ”icke önskvärd” medan 20 procent ger ett gott betyg. Resten håller sig neutrala.

Nystart för grön agrarpolitik

En grön jordbrukspolitik är inget nytt i Tyskland. Mellan åren 2001 och 2005 var den gröna politikern Renate Künast jordbruksminister i Gerhard Schröders röd-gröna regering. Künast ville bland annat ställa om 20 procent av landets jordbruk till ekologisk produktion.

Tyngdpunkten på politiken lades på konsumentskydd, främjandet av ett ekologiskt jordbruk och ett förstärkt djurskydd. Stödet för planerna på en omställning av jordbrukspolitiken tog också fart efter diverse skandaler som BSE-krisen.

Künast var emellertid omstridd bland jordbrukarkåren och blev inte långlivad på posten. Regeringen Schröder förlorade makten efter följande val, varefter Angela Merkels första regering trädde till. Hon förblev regeringschef i femton år.

Under Merkels regeringsperiod har de borgerliga jordbruksministrarna kommit och gått. Den tyska jordbrukspolitiken har blivit något grönare men de radikala förändringarna har uteblivit. Den ekologiska produktionen andel är i dag omkring tio procent.