Arkiv

SLC - 0407081382317 Max
Sverige fick äntligen en landsbygdsminister

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg har utnämnts till svensk landsbygdsminister i Magdalena Anderssons regering. Hon är hemma från skidorten Åre i Jämtland.

SLC - 3077699186 Fe42383C5D O
Örter och kryddor misstänks för förfalskning

Förfalskning av örter och kryddor är ett ganska vanligt fenomen, som bekräftas i ett projekt som samordnades av Europeiska kommissionen. I projektet utreddes äktheten i örter och kryddor, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Zaun Bild1 Warnweste
Tysk svinpest oroar danska producenter

Åtminstone fem ASF-smittade vildsvin har påträffats i den nordtyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern, där svinpest för några veckor sedan smittade ned en gård med 4.000 grisar som måste avlivas. De nya fynden oroar danska grisbönder.

SLC - Dsc06253
Egensinnigt ÅPF torgförde bönders ekonomiska dilemma

Medan egensinniga Åland firar självstyrelsens 100-årsjubileum profilerade sig ÅPF genom att ordna sin drive om bönderna som livsmedelskedjans sämst betalda grupp åtta dagar efter motsvarande kampanj på fastlandet.

Undantagslov för betning av våroljeväxter

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes beviljade 24.11 undantagslov för industriell betning av rybs- och rapsfrö för sådd våren 2022.

SLC - Lpx 70376
Insatsen av antibiotika minskar i EU-länderna

Insatsen av antibiotika till boskap inom jordbruket fortsätter att minska i de flesta europeiska länder, men spridningen mellan länderna är ännu stor. Norge, Island, Sverige och Finland använder sedan länge minst antibiotika inom boskapsskötseln.

Veterinärer får använda reservantibiotika för djur

Ska veterinärer också i fortsättningen få använda så kallad reservantibiotika för behandling av djur? En grupp EU-parlamentariker hade krävt att reservantibiotika ska förbehållas behandling av människor men förslaget fälldes i EU-parlamentet.

Viljatori.fi-tjänsten läggs ner

Den digitala webbtjänsten för spannmålshandel, Viljatori.fi,som lanserades 2018, läggs ner. Suomen Viljakauppa Oy, som ansvarar för produktionen av tjänsten, har bedömt att tjänsten saknar verksamhetsförutsättningar på den nuvarande spannmålsmarknaden.

Landsbygdsföretagen investerar i förnybar energi

Den tilläggsfinansiering som Finland fått inom ramen för EU:s återhämtningsmedel har sporrat företagen på landsbygden att investera i nya biogasanläggningar. Ansökan om återhämtningsmedel startade i oktober, och ungefär en tredjedel av den 26 miljoner euro stora potten har redan sökts, uppger Livsmedelsverket.

Fridlysta fåglar orsakade färre skördeskador än i fjol

Enligt preliminära uppgifter har fåglar som är fridlysta enligt naturvårdslagen, såsom vitkindade gäss, orsakat mindre skador på odlingar än i fjol. Gynnsamma väderförhållanden anses vara den huvudsakliga orsaken. Ersättning för skador orsakade av fridlysta fåglar kan sökas före utgången av året. Ersättningen betalas ut i början av nästa år, meddelar Miljöministeriet.

Enhetsnivåerna för EU:s direktstöd 2021 har preciserats

Regeringen har fastställt enhetsnivåerna för den första posten av de jordbrukarstöd 2021 som helfinansieras av EU. Livsmedelsverket börjar betala ut stöden den 9 december, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Användningen av antibiotika för djur har minskat ytterligare

Den nya FINRES-Vet 2020-rapporten från Livsmedelsverket, Fimea och Helsingfors universitet visar att antibiotika för djur såldes mindre än någonsin tidigare i Finland under 2020, meddelar Livsmedelsverket.