Dsc 1266
Finska hushållningssällskapets direktör Jörgen Grandell lämnar sin post nästa år.
Jordbruk

Finska hushållningssällskapet
i Åboland söker ny direktör

Ett chefsbyte är på gång vid Finska hushållningssällskapet, FHS. Hushållningssällskapets direktör Jörgen Grandell meddelar att han avgår från sin post nästa år. Han har suttit på posten i 20 år.

Rekryteringen av en ny direktör har redan startat. Grandell säger att det inte finns någon dramatik bakom hans beslut.

– 20 år är en lång tid. Det är bra för organisationen att få in nya krafter och nya infallsvinklar, säger han.

Själv tänker han satsa tid på att renovera fastigheter på sitt jordbruk i Iniö innan ålderspensionen kommer emot.

Han säger att jobbet som direktör för rådgivningsorganisationen har varit intressant och givande. Ett jobb där han kommit i kontakt med många intressanta organisationer och personer, och där rådgivningen förändrats genom åren.

– Till de största förändringarna hör såklart digitaliseringen. En annan stor förändring är övergången till att sköta rådgivningen på distans till följd av coronapandemin. Det har varit en utmaning för personalen, säger Grandell.

Fastighetsförsäljning på gång?

En annan utmaning för FHS är frågan om vad man ska göra med den anrika fastigheten på Tavastgatan 22 i Åbo som nu är i behov av en renovering. Hushållningssällskapet äger tomten och byggnaden som är uppförd 1829.

FHS flyttade in 1832 och är fortfarande inhyst i fastigheten. Frågan är om organisationen ska satsa kapital i renoveringen eller sälja fastigheten.

Hushållningssällskapets höstplenum har gett styrelsen i uppdrag att utreda alternativen.

Vid årsplenumet som ordnades i Pargas nyligen återvaldes hushållningssällskapets styrelse i sin helhet. Torolf Karlsson fortsätter som ordförande. Som styrelsemedlemmar återvaldes Marcus Berglund, Claus Blomberg, Kenneth Ginman och Markus Karlsson.

Mötet godkände också verksamhetsberättelsen samt verksamhetsplanen och budgeten för 2022.

Vid mötet premierades också jordbrukare som under lång tid medverkat i lantbrukets lönsamhetsbokföring. De premierade är Sten Andersson i Nagu samt Kirsi och Greger Andersson i Nagu.

Växtodlingsrådgivare Peter Fritzén belönades med Finska hushållningssällskapets silvermedalj för långvarig och trogen tjänst i rådgivningsorganisationen. Fritzén har jobbat i FHS i 20 år.