Arkiv

Ledarstick: Ledningsgatorna är ett gissel för skogsägaren

De befintliga lagstiftningsinstrumenten ger energibolagen så gott som suverän rätt att använda sig av dem och därför bryr sig energibolagen idag inte ens om att samarbeta eller diskutera med markägaren när nya ledningsgator dras, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Skogsmote Webben
Johan Mörn blir ny ordförande för Ålands Skogsvårdsförening

Mångsysslande skogsbruksingenjören Johan Mörn från Saltvik valdes till ny ordförande vid Ålands Skogsvårdsförenings höstmöte i slutet av november. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema i LF!

SLC - 4013537 1920
Långvariga extremperioder förändrar vädertypen i Europa

Vädermönstret håller på att förändras på det norra halvklotet. Enligt klimatforskarna tenderar perioderna med extrem torka eller häftiga, ihållande regn att dröja kvar längre än tidigare. Detta kan bli en utmaning för jordbruket.

SLC - Dsc06227
Dräneringsexpert gav tips om bönders viktigaste investering

Över 30 specialodlare och andra jordbrukare ställde upp när Ålands Hushållningssällskap ordnade kurs om dikning och dränering med dräneringsplaneraren Marcus Gjäls från ProAgria lantbrukssällskapet i Österbotten.

SLC - Vall1
Ålands nya plan halverar stödet för ekologisk vall

Landskapsregeringen godkände i tisdags efter omröstning Ålands nya plan för jordbrukspolitiken fram till 2027 med en total stödfinansiering på 42,2 miljoner euro. Beslutet innebär bland annat att stödet för ekologisk vallodling halveras, men landskapsagronom Sölve Högman försvarar sänkningen med att de nya reglerna för ekologisk produktion är förankrade hos Ålands Producentförbunds ekologiska utskott.

SLC - Lpx 156568
Ryssland och Kina begränsar gödselexporten

Ryssland har börjat reglera exporten av kvävegödsel med kvoter. Sedan början av december gäller särskilda exportkvoter för utförseln i bestämda hamnar. Regeringen motiverar åtgärderna med behovet att i första hand trygga den inhemska försörjningen.

Nytt miljöpris till personerna bakom växtproteinboomen

Det nya Blå globen-priset på 100.000 euro går till utvecklarna av produkterna Härkis och Pulled havre.

eSpannmålspass för både odlare och konsument

Cinia och Second Thought offentliggör ett elektroniskt spannmålspass i UPIDS-produktdatasystemet. Därigenom kan man på ett nytt sätt informera både odlaren och konsumenten om spannmålsproduktens resa. Odlaren drar nytta av att det elektroniska systemet effektiviserar och underlättar arbetet, och konsumenten får mer information än tidigare om produkten. Det eSpannmålspass som Cinia utvecklat tas först i bruk på gården Malmgård.

EU-länder delar på rester i krisreserven

Det europeiska jordbruket får detta år dela på 686 miljoner euro i form av oanvända medel i EU:s krisreserv. Krisreserven har inte tagits i anspråk under detta år. Därmed kan pengarna återbetalas till medlemsländerna.

SLC - Framtidsodlarna Westman Backman
Podcasten Framtidsodlarna: ”Besök många andra gårdar innan du startar nytt”

Jeggars gård i södra Kyrkslätt var för några år sedan en konventionell spannmålsgård. I dag producerar man ekologiskt lamm- och nötkött på gården. Under några år förändrade Hanna Westman och Rickard Backman i princip allting på Jeggars. Det senaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om mod att våga starta nytt och om vikten av en god planering.

SLC - Lpx 177134
Priserna på livsmedel fortsätter att stiga globalt

FAO:s matprisindex fortsatte att stiga kännbart i november för den fjärde månaden i följd. Indexet nådde den högsta nivån sedan juni 2011. Den starka och ihållande efterfrågan på vete och mejeriprodukter fortsätter, fastställer organisationens experter.

Lantbruksföretagarnas ökade utmaningar syns inom projektet Ta hand om bonden

På Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA:s delegationsmöte 2.12 berättade verkställande direktör Päivi Huotari att lantbruksföretagarnas ökade utmaningar redan syns inom projektet Ta hand om bonden. Under coronatiden framhävs vikten av att trygga avbytartjänsterna.