Arkiv

SLC - Tierschutzverein Schafe
Skärpt EU-kritik mot långa djurtransporter

En specialkommitté i EU-parlamentet kräver radikala åtgärder för att få slut på långa och plågsamma djurtransporter. Reglerna är föråldrade och åtföljs alltför sällan. Målet borde vara att bara transportera köttet i stället för den levande boskapen.

SLC - Janina Saarinen
Saarinen tar över efter Nyholm som SLC Nylands ungdomsombud

Stafettpinnen går vidare till Janina Saarinen när hon blir SLC Nylands nya ungdomsombud. Yngre generationers intresse är en framtidsfråga för hela branschen.

SLC - Vaattenpump1
Goda skörderesultat med solcellsdrivna vattenpumpar

Förra året började Agrolink sälja solcellsdrivna vattenpumpar för underbevattning. Intresset var stort och resultaten av den nya tekniken visar också på mycket goda skörderesultat. Den 15 december är det sista datumet för att beställa pumpar till kommande växtsäsong.

SLC - Skordefestupplevelse21
Bolstaholm årets Skördefestupplevelse

Den åländska Skördefestens besökare har via sociala medier röstat fram Bolstaholms Gård i Geta till Årets Skördefestupplevelse.

SLC - Poot3
”Med den här farten blir det brist på inhemsk potatis”

Låga lager, höga kostnader – men sämre priser. Förra veckan meddelade PAYR att potatismarknaden inte fungerar som den bör. Branschorganisationen får medhåll av ordförandena för ÖSP:s och SLC:s potatisutskott.

Även SLC:are i årets medaljregn

President Sauli Niinistö har till självständighetsdagen 6.12 förlänat förtjänsttecken åt förtjänta finländska medborgare på SLC:s förslag.

SLC - P052363 73290
EU betonar gensaxen som verktyg för klimatet

Den nya gentekniken är en viktig förutsättning för EU:s gröna avtal och övergången till ett uthålligt jordbruk. För ändamålet behövs en separat lagstiftning. EU måste handla snabbt, framhåller hälsokommissionär Stella Kyriakides.

SLC - Mats Nylund 2021 10 01
Mats Nylund: De följande 75 åren

Vårt språkrör Landsbygdens Folk har under det gångna året publicerat artiklar med nedslag från SLC:s första 75 verksamhetsår och intervjuer med personer som bidragit till arbetet för böndernas, växthusodlarnas, skogsägarnas och landsbygdens bästa. På vår digitala jubileumsfest presenteras en liten del av SLC:s historia i form av en video och innan sommaren ska en historik publiceras. Därför tänkte jag blicka framåt i denna kolumn, skriver Mats Nylund, ordförande för SLC.

SLC - Kolumn Ja
Kristian Westerholm: Lönsamheten och marknaden – evighetsfrågor för bonderörelsen

I livsmedelskedjan, från jord till bord, är det egentligen vi som har trumf på hand: vi har råvaran och vi har slutanvändarens, konsumentens förtroende. Finländaren i gemen uppskattar det finländska jordbruket. Konsumenten känner igen sig och väljer rätt långt finländska produkter i matbutiken och skulle vara beredd att betala mer för maten om prisförhöjningen skulle gå direkt till bonden. Detta förtroende är det viktigaste vi har, påpekar SLC:s fullmäktigeordförande Kristian Westerholm.

SLC - Juha Marttila 1
MTK:s ordförande Juha Marttila: ”SLC är vår naturliga samarbetspartner”

Juha Marttila har varit ordförande för MTK sedan 2009. Samarbetet mellan de två producentorganisationerna har alltid varit både naturligt och smidigt säger husdjursbonden från Lappland.

SLC - Jv1  Jarmo Vaittinen Pa Ministeriet
Kanslichef Vaittinen minns SLC med värme

De är nästan jämngamla, Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund och tidigare kanslichefen vid Jord- och skogsbruksministeriet, Jarmo Vaittinen.

SLC - Tholix2
Stefan Thölix: ”Linjedragningar för 25 år sedan är fortfarande giltiga i dag”

I många år försökte ÖSP och SLC bromsa strukturomvandlingen inom jordbruket. Men när de flesta andra ville annorlunda var det svårt att bibehålla det traditionella familjejordbruket. Det säger Stefan Thölix, som blickar tillbaka på sin mycket aktiva tid inom producentrörelsen.