Jordbruk EU Marknad

Gröna veckan i Berlin inhiberas

Den internationella gröna veckan i Berlin har inhiberats med kortvarsel. Åtta veckor före den planerade starten ser arrangörerna ingen chans att genomföra den internationella livsmedelsmässan. Anledningen är den hotande vågen av Covid-19.

Huvudarrangören Messe Berlin gav återbudet på tisdagen. Samtidigt skjuts den planerade frukthandelsmässan Fruit Logistica i februari framåt med ett par månader. Arrangörerna hoppas att denna mässa går att genomföra i början av april.

Båda arrangemangen betraktas som viktiga internationella möten för både publik och experter. Den gröna veckan betecknas som världens viktigaste skyltfönster för jordbruks- och livsmedelsbranschen.

Projektledaren Lars Jaeger betraktar situationen som synnerligen ledsam. Ända sedan sommaren har samtliga involverade jobbat med tillförsikt och energi för att trygga årets upplaga av utställningen.

Dessvärre har situationen förändrats komplett under hösten. Så sent som den 20 november diskuterades möjligheten att arrangera en mässa enligt de s.k. 2G-reglerna med munskydd och andra restriktioner inom hygien och säkerhet.

Men den gröna veckan är en livsmedelsmässa som bygger på att besökarna ska provsmaka mat och drycker i trivsam samvaro. Därför fattades slutligen beslutet att inhibera hela arrangemanget.

Situationen är fruktansvärd och mycket ledsam, säger Jaeger. Nu ställs förhoppningen till därpå följande år. Nästa gröna vecka i Berlin ska hållas mellan den 20 och 29 januari 2023, då pandemin förhoppningsvis har förlorat sin kraft.

Under normala år har den gröna veckan i Berlin konsekvent lockat omkring 400.000 besökare. På mässan presenteras livsmedel från de flesta länder i världen. Experter och politiker diskuterar aktuella frågor kring livsmedel och jordbruk.

Finland har flitigt deltagit i den gröna veckan och var till och med partnerland för ett par år sedan. Senast deltog mer än 30 utställare från olika delar av landet i Finlands mässavdelning.

I januari detta år måste den gröna veckan för första gången inhiberas på grund av covid-19. I stället arrangerades ett nätforum med rubriken IGW Digital. Mässan genomfördes som ett digitalt skyltfönster för jordbruket och livsmedelsindustrin.