Arkiv

SLC - W Vector1
Lely Vector blandar fodret och utfodrar automatiskt

Flera olika blandningar åt olika djurgrupper. Ett jämnare flöde av foder åt korna under hela dygnet. Det var några orsaker till att mjölkproducenten Magnus Holmström valde att investera i den helautomatiska utfodringsanläggningen Lely Vector.

SLC - W Harv
Värmen satte fart på vårsådd och tillväxt

​Vårsådden framskred förra veckan på många håll i landet. Däremot har åkrarna torkar dåligt bland annat i Egentliga Finland, vilket fördröjt sådden.

Australien sätter in supergift mot musplåga

Bönderna i östra Australien har detta år hoppats på en god skörd efter fjolårets tryckande hetta och torka. I stället har ett nytt, kanske ännu värre problem dykt upp. Delstaterna New South Wales och Queensland lider av den värsta musplågan sedan 40 år.

Insändare: SLC och MTK måste ta kamp mot Fortum

Esbo stadsstyrelse beslöt 15 mars enhälligt uppmana stadsfullmäktige att hos miljöministeriet anhålla om tvångsinlösning av 14 hektar jordbruksmark av Ollas gård, ett av Esbos bäst skötta jordbruk. Motiveringen är att datacentraler är samhällsnyttigare än jordbruk.

SLC - W Gasum
Rötrester från biogasanläggning höjer markens mullhalt

Gasums nya gödselprodukter testades på åkrarna i Lojotrakten förra veckan. Gödselmedlen som är gjorda av rötrester från biogasframställning finns i flytande eller fast form ökar mängden organiskt material i jorden.

SLC - W Mtk Hr 9784
MTK Hankinnat ger SLC-medlemmar nya medlemsrabatter

MTK Hankinnat har samlat köpkraften från MTK:s och SLC:s producent- och skogsägarmedlemmar och förhandlat fram förmånliga inköpsavtal som ger konkurrenskraftiga medlemsrabatter på bland annat person- och transportbilar, industrivaror, verktyg, byggnadsmaterial, maskiner, reservdelar, däck och möbler. Nu finns även MTK Hankinnats medlemsförmåner tillgängliga för SLC:s producentförbundsmedlemmar.

Genförändrade myggor ersätter bekämpningsmedel

Ett brittiskt bioteknikföretag ska sätta in genetiskt förändrade myggor för att bekämpa smittosamma sjukdomar i USA. Ett första fältförsök har inletts på den lilla ögruppen Florida Keys men invånarna är skeptiska.

SLC - W Timmermans
EU siktar på nollutsläpp i luft, vatten och marker

EU förbereder en handlingsplan för nollförorening i luften, vattendrag och markområden. För jordbrukets del planeras ännu inga nya åtgärder, utöver de redan kända förslagen i jord till bord -strategin. Insatsen av gödselmedel och växtskydd ska reduceras.

SLC - W Euroseeds
Modern växtförädling kan överbrygga EU:s gröna giv

Det är kan bli svårt att bedriva ett effektivt jordbruk i framtidens EU utan en modern växtförädling med gensaxen. Det hävdar en färsk studie om växtförädlingens möjligheter, som nyligen publicerades av utsädesbranschens centralorganisation Euroseeds.

CAP-reformen avgörs möjligen nästa vecka

Trilogförhandlingarna om CAP-reformen mellan EU-institutionerna kan med god tur och vilja avgöras redan nästa vecka. I början av veckan möts förhandlarna på högsta nivå till följande runda, varefter jordbruksministrarna möts i Bryssel.

SLC - W Kopenhagen
Fyra miljoner döda minkar ska grävas upp i Danmark

I slutet av förra året dödades mer än femton miljoner danska minkar i samband med koronaepidemin. Nu bärgas upp till fyra miljoner nedgrävda minkar för borttransport till förbränningsanläggningar på olika håll i landet.

SLC - W Medalj
Mamma Marika fick presidentens medalj

Marika Alm från Saltvik på Åland var i år den enda svenskspråkiga i Finland som presidenten till Mors dag belönade med Finlands Vita Ros’ ordens medalj av första klass med guldkors.