Arkiv

SLC - W Pellets
Pelletsvärme testas för åländsk fruktodling

Ålands hushållningssällskap testar nu på två olika platser uppvärmning med hjälp av pelletsugnar för skydda fruktträdsblomningen från frost.

SLC - W Agrihubi
AgriHubi - delta och påverka den kommande kunskapsplattformens innehåll

Nu kan lantbrukare och trädgårdsföretagare påverka vilket innehåll som skulle behövas på det nygrundade kunskapsnätverket AgriHubis kommande webbplattform. Genom att besvara enkäten kan man påverka den nya mötesplatsen som öppnas i höst.

SLC - W Ago6
Ägoreglering ger jordbrukare i Övermark större och enhetligare skiften

I Övermark håller Lantmäteriverket på att slutföra en ägoreglering som omfattar cirka 1.000 hektar. Det är över åttio markägarna som är med och de aktiva jordbrukarna har nu fått enhetligare och större skiften.

SLC - W Tok Distans
Distansarbete

Ledare: Ett utdraget vårbruk och högre producentpriser

I stora delar av landet pågår ett vid det här laget utdraget vårbruk. I delar av svenska Österbotten och på Åland kom man i gång med vårbruket tidigt men i resten av Finland inleddes vårbruket senare än vanligt. Och sedan, på grund av köld och regn, har det också varit förhållandevis utdraget. I Egentliga Finland har vi sett skorpbildning på redan sådda åkrar och den risken föreligger alltjämt över hela landet, i varierande grad beroende på jordart.

Ledarstick: Vi måste sätta stopp för de vitkindade gässen!

Det är vår och än en gång drar de vitkindade gässen in över vårt land på sin väg till Novaja Zemlja. Under de gångna veckorna har vi fått rapporter från såväl Nyland som Åboland om hur de vitkindade gässen förorsakar skada på vallar, höstgrödor och nu i veckan också på tidigt sådd vårsäd, där brodden hunnit upp. Flockarna består ofta av tusentals individer så det är klart att skadan blir enorm på ett enskilt skifte.

De globala matpriserna känner inga övre gränser

Priserna på livsmedel känner just nu bara en riktning – uppåt. Det konstaterar FN:s matorganisation FAO. Praktiskt taget alla livsmedel har blivit 30,8 procent dyrare det senaste året och trenden kan ännu fortsätta.

SLC - P1020247
Krav på märkning och registrering av nya djurarter

Från den 21 april 2021 iakttas den gemensamma djurhälsolagen inom hela EU. Registrering av anläggningar för hållning av produktionskaniner och identifiering av alpacka, lamadjur och hägnade hjortdjur med öronmärke eller mikrochips är exempel på nya krav. Motsvarande krav gäller även renar som hålls utanför renskötselområdet, meddelar Livsmedelsverket.

Ökat stöd för investeringar i biogas på gårdsbruksenheter

Stödet för investeringar i biogasproduktion på gårdsbruksenheter höjs från 40 procent till 50 procent. Ändringen trädde i kraft den 3 maj.

Mottagare av avträdelsestöd kan lönearbeta under coronakrisen

De som har rätt till avträdelsestöd inom jordbruket kan under resten av året till exempel säsongsarbeta inom jordbruket utan att stödet minskar eller utbetalningen avbryts, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - 4F158E93 B322 42Fc 8400 E75Cabd1C9F0
Försök med gåsåkrar inleds i Norra Karelen

Naturresursinstitutet (Luke) undersöker i ett tvåårigt projekt för gåsåkrar hur åkrar avsedda för gäss och olika skrämselmetoder fungerar och hur godtagbara de är när det gäller att minska de skador som vitkindade gäss orsakar jordbruket. Åkrarna inrättas i Norra Karelen, där gässen orsakar omfattande skador på jordbruket i synnerhet i samband med vårflytten.

SLC - Narmatsdagen Some 3
Närmatsdagen söker deltagare

Köp av bonden-dagen är numera Närmatsdagen, och dagsevenemanget firas i år den 11 september. Nu söker arrangörerna gårdar och lokala förädlande företag som vill möta konsumenter och visa upp varifrån maten kommer.