W Timmermans
EU-kommissionens klimatkommissionär Frans Timmermans förbereder en handlingsplan för nollutsläpp i luft, vatten och markområden. FOTO: EU
EU Landsbygdsnäringar

EU siktar på nollutsläpp i luft, vatten och marker

EU förbereder en handlingsplan för nollförorening i luften, vattendrag och markområden. För jordbrukets del planeras ännu inga nya åtgärder, utöver de redan kända förslagen i jord till bord -strategin. Insatsen av gödselmedel och växtskydd ska reduceras.

Planen ska omfatta samtliga politiska åtgärder för att hantera och förebygga föroreningar. Särskild tonvikt ska ställas på digitala lösningar för hanteringen av föroreningar, uppgav kommissionens viceordförande Franz Timmermans vid presentationen senaste vecka.

Timmermans ansvarar för klimatpolitiken och kommissionens gröna giv. Han vill se över det nuvarande regelverket och kartlägger brister och luckor. På dessa punkter ska reglerna ses över och effektiveras. Det övergripande målet är en nollförorening.

På sikt kan nya och skärpta regler bli nödvändiga inom den gemensamma jordbrukspolitiken. Målet är en omgivning där föroreningarna blir så låga att de inte utgör hot mot varken människor eller naturliga ekosystem.

Konkreta förslag läggs fram senare

Kommissionen ska senare ta ställning till eventuella skärpningar för jordbruket. Fram till dess gäller den redan bekanta jord till bord -strategin. Utsläppen av näringsämnen och insatsen av kemiska bekämpningsmedel ska minskas med hälften fram till 2030.

Som en ytterligare milstolpe fram till 2030 anger handlingsplanen målet att minska belastningen av ekosystem med luftföroreningar som hotar ekologisk mångfald. Tre fjärdedelar av jordbruksmarken ska senast 2030 klassificeras som sund.

Kommissionen ska fortsätta att se över de nuvarande standarderna för luft- och vattenkvalitet. Målet är att förhindra sådana föroreningar som uppstår genom produktion och konsumtion av varor. Konkreta förslag presenteras senare.

Enligt kommissionens dokument ska EU utveckla ett uthålligt system för matproduktionen och förbättra boskapsskötselns hållbarhet. Detta förutsätter nya och innovativa djurfoder eller fodertillsatser och bättre utfodringsteknik.

Kommissionen vill förnya reglerna för utsläpp av ammoniak från boskapsproduktionen. En förnyad lagstiftning ska uppmuntra med optimerad utfordring och bättre gödselhantering. Detta kan delvis också regleras via CAP-reglerna.

Ny digital teknik ska framöver bidra till en effektivare gödselhantering och ett skonsammare växtskydd. Vattenförbrukningen borde också minimeras. Kommissionen vill dessutom satsa på integrerad bekämpning av skadedjur.

Kommissionen ställer stora förhoppningar till nya växtförädlingsmetoder som gensaxen, för att utveckla grödor med minskat eller inget beroende av växtskyddsmedel. Nya genomiska metoder (NGM) väntas spela en viktig roll i sammanhanget.

Copa-Cogeca välkomnar planen

EU-kommissionens målsättningar välkomnas i princip av bondeorganisationen Copa-Cogeca. Det övergripande målet att minska utsläppen av skadliga ämnen får inte begränsa den ekonomiska aktiviteten.

I stället ska EU satsa på ett förnyat produktions- och konsumtionsbeteende som bibehåller välståndet. Investeringarna ska orientera sig efter principer som inte belastar miljön. Därför stöder Copa-Cogeca handlingsplanen.

I ett pressmeddelande framhåller Copa-Cogeca att det europeiska jordbruket redan har lyckats sänka utsläppen av ammoniak och flera andra ämnen, fastän produktionen samtidigt har ökat.

Bondeorganisationen förespråkar en integrerad bekämpning av skadedjur och ny växtförädlingsteknik som viktiga målsättningar för framtiden. Forskningen på EU-nivå måste stödas, heter det i ett pressmeddelande.