Arkiv

Intensiva EU-samtal om CAP-kompromiss

EU-institutionerna startade denna vecka förhandlingarna om en slutlig överenskommelse för nästa CAP. Det portugisiska ordförandeskapet behöver en kompromiss i trilogen mellan EU-parlamentet, kommissionen och medlemsländerna.

Sverige utreder märkning av antibiotikabehandlat kött

Den svenska regeringen tillsätter en utredning som ska undersöka om kött borde märkas om antibiotika har använts i produktionen. En märkning skulle höja transparensen för konsumenterna.

SLC - 1994D325 1C9B 4E31 Af6A Bc61775Dfdaa 1200
Brittiska bönder bävar för handelsavtal med Australien

Den brittiska regeringen efterlyser snabba förhandlingar om frihandelsavtal med Australien och Nya Zeeland. Landets producenter ser dramatiska konsekvenser för det inhemska jordbruket om tullarna på importerat lamm- och nötkött fasas ut inom femton år.

GREPPA LIVE – Marknadssnack 2.6

Välkommen med på Greppa Live Marknadssnack på distans via Teams tillsammans med NSL och Avena Berner på onsdag 2.6 kl.9.30.

SLC - Jordman
Jordmånsprogrammet tar oss tillbaka till rötterna

MTK och SLC lanserade i veckan sitt jordmånsprogram som öppnar upp inbördes förhållanden mellan jordmånens egenskaper och markvårdens möjligheter som grund för bioekonomin. På tisdagen hölls ett webbinarium kring samma tema under rubriken Miljösnack – Tillbaka till rötterna.

USA-forskare anmäler framsteg med ASF-vaccin

Amerikanska forskare har enligt egna uppgifter genomfört uppmuntrande tester med ett oronasalt vaccin mot afrikansk svinpest. Vaccinet betraktas som ett framsteg, men tyska experter tror ännu inte på ett förestående genombrott.

Insamlingen av lantbruksplast återupptas efter paus

Efter ett uppehåll i insamlingen av lantbruksplast återupptas nu plastinsamlingen via Itä-Suomen Murskauskeskus Oy. Förutom återvinningsduglig, ren lantbruksplast samlas nu även in sådan lantbruksplast som inte går att återvinna. Ökade kostnader för logistik, hantering och förädling av lantbruksplast medför dock en höjning även i insamlingspriset.

SLC - Vaarbruk4
Mycket regn i maj börjar bli kutym i Mellersta Österbotten

Rikliga mängder regn har bidragit till att sådden har pausats för många. Men i Karleby i Mellersta Österbotten börjar jordbrukarna vara vana med mycket regn i maj. Det här vädret kan snart kallas normalt i vårt landskap, säger växtodlaren Robert Lillhonga.

Stora variationer med vårbruket i Österbotten

Vårbruket kom igång med god fart i början av maj i Österbotten. Men nu har ovanligt rikliga mängder regn bidragit till en utdragen paus med såningsarbetet.

SLC - Ina Mickos 1
Ina Mickos praktiserar vid SLC

Ina Mickos från Lappträsk är högskolepraktikant vid SLC fram till slutet av augusti. Hon studerar rättsvetenskap vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Brittiska EU-handeln bryter ihop efter brexit

Den brittiska handeln med EU är i år bara en skugga av sin forna storhet. Under årets första kvartal har handelsvolymen fallit med 23,1 procent, jämfört med motsvarande volym 2018, som statistiskt sett blev den sista stabila handelsperioden.

Småskalig inkvartering i glesbygden borde förenklas

Den parlamentariska arbetsgruppen för glesbygd föreslår att bestämmelserna om småskalig inkvarteringsverksamhet ska förenklas och göras tydligare. Bestämmelserna ska sporra och skapa förutsättningar för småskaligt företagande.