Globalt

Australien sätter in supergift mot musplåga

Bönderna i östra Australien har detta år hoppats på en god skörd efter fjolårets tryckande hetta och torka. I stället har ett nytt, kanske ännu värre problem dykt upp. Delstaterna New South Wales och Queensland lider av den värsta musplågan sedan 40 år.

Mössen springer ut och in i byggnader, kök och sovrum och förorenar mat och vatten. De lämnar efter sig exkrementer och urin och sprider sjukdomar som leptospiros. Sjukdomen kan leda till njursvikt och hjärnhinneinflammation.

Varma sommarregn har gynnat grödorna men det gynnsamma vädret medförde också nackdelar. Grödorna frodades men värmen gynnade också muspopulationen. Mössen har haft gott om föda och kunde föröka sig kraftigt.

De små men aggressiva gnagarna förstör spannmål, angriper människor och sprider sjukdomar. New South Wales har inte upplevt en liknande situation sedan åtminstone 40 år. Enligt delstatens jordbruksminister Adam Marshall är situationen odräglig.

Statliga pengar för bekämpning

Regeringen hade hoppats att den kyliga vintern skulle dämpa förekomsten av gnagare och särskilt möss. Men hittills har inga normala åtgärder bitit på invasionen. Situationen är rent ut sagt absurd, beklagar Marshall.

Bönderna försöker fortlöpande bekämpa de aggressiva gnagarna med fällor och beten. Men bekämpningsmedel är dyra och måste spridas över stora områden. Omkring 40 procent av bönderna i New South Wales måste redan reducera sina odlingsarealer.

För att mildra krisen har New South Wales nyligen ställt ekonomiska stöd till ett värde av omräknat 32 miljoner euro till jordbrukarnas förfogande. Stöden är ett försök att kompensera förlusterna.

Företag och hushåll ska också beviljas rabatter på inköp av fällor och gift. Jordbrukare ska dessutom erhålla kostnadsfria kemiska beten för att bekämpa gisslet, lovar delstatens jordbruksministerium.

Enligt nätverket ABC News har jordbruksminister Marshall också vänt sig till myndigheterna med en anhållan om förnyat tillstånd för det förbjudna råttgiftet bromadiolon. Enligt ministern kan medlet jämföras med ett slags ”napalm mot möss”.

Mössen springer ut och in i hemmet

Producentorganisationen NSW Farmers har uttryckt sin tillfredställelse över att myndigheterna tar producenternas problem på allvar. Organisationens ordförande James Jackson anser att det är hög tid, eftersom krisen börjar ”ta på substansen”.

Farmarna har långe dragits med problemen, i praktiken det senaste halvåret. Bekämpningen blir både tröttsam och dyr. Gårdarna har köpt in stora mängder beten men måste trots detta uppleva hur gnagarna förstör spannmål och biter sönder maskiner.

Resultatet av en rundfråga hos medlemmarna visar tydligt den stora belastning som musplågan tillfogar människornas hälsa och välbefinnande. Producentorganisationen hoppas nu på snabba åtgärder och retroaktiva kompensationer från staten.

Ordföranden för Country Women`s Association of NSW, Danica Leys, framhåller att musplågan är en svår utmaning för landsbygdens samhällen. Det handlar om en ekonomisk kris som dessutom har förvandlats till en hälsokris.

Möss som förorenar mat och vatten och sprider farliga sjukdomar påverkar människorna minst lika mycket som en missväxt. Mösspesten förorsakar regelrätt stress. Man ser till sist ingen utväg då mössen springer ut och in i det egna hemmet, fastslår Danica Leys.