W Kopenhagen
Coronakrisen och en misstänkt mutation hos minkar blev slutet på den danska minknäringen. Det kända auktionshuset Kopenhagen Fur kommer också att avvecklas på kuppen. FOTO: Kopenhagen Fur
Globalt

Fyra miljoner döda minkar ska grävas upp i Danmark

I slutet av förra året dödades mer än femton miljoner danska minkar i samband med koronaepidemin. Nu bärgas upp till fyra miljoner nedgrävda minkar för borttransport till förbränningsanläggningar på olika håll i landet.

Covid-19 blev slutet på den danska minknäringen, sedan experter hade konstaterat mutationer av coronavirus hos minkarna. Mycket tydde på att viruset kunde överföras till människor.

I det sammanhanget dödades i all hast mer än femton miljoner minkar. Största delen av minkarna destruerades vid den stora förbränningsanläggningen Daka i norra Jylland, som bränner död boskap från jordbruket.

Döda minkar brändes också vid andra anläggningar runt om i landet men fyra miljoner minkar grävdes helt enkelt ned i jorden på två militärområden nära Holstebro och Karup. Enligt regeringen saknades vid tillfället kapacitet att bränna alla kadaver.

Bärgningsaktion i arla morgonstund

Nedgrävningen av de döda minkarna föranledde starkt motstånd hos den lokala befolkningen. Kritikerna befarade luktproblem och föroreningar av marken och inte minst grundvattnet.

Klagomålen resulterade i en kompromiss, där regeringen lovade att kadavren skulle grävas upp och transporteras bort efter sex månader. Efter ett halvår under jord, kalk och salt borde de inte längre utgöra någon smittorisk, enligt utsago av veterinärer.

Nu blev det med andra ord dags att gräva upp de döda minkarna med en sammanlagd vikt av 13.000 ton. För säkerhets genomfördes en första provgrävning i Karup tidigt på kristi himmelsfärdsdagens morgon. Redan klockan 04.15 var grävskopor och lastbilar på plats.

Enligt jordbruks- och matministern Rasmus Prehm var helgdagen en avsiktligt vald tidpunkt, eftersom aktionen hade fått negativ kritik på förhand. En tidig helgdagsmorgon var det dessutom lugnt på vägarna, så att lastbilarna snabbare nådde sina mål.

Myndigheterna visste inte i vilket skick kadavren skulle befinna sig. Nu visade sig att de döda minkarna ännu var rätt fasta i hullet och lätta att arbeta med. Lukten var mindre intensiv än befarat, uppger Danmarks TV2 som var på ort och ställe.

Senare kom också jordbruksminister Rasmus Prehm till platsen. Han omtalade att alla kadaver kommer att transporteras till tretton förbränningsanläggningar runt om i landet. Enligt Prehm är det bra att aktionen nu kunde starta.

Målet är att tömma den första massgraven i Holstebro fram till mitten av juni. Därefter kommer Karup i turen. Där ska aktionen vara avslutad en månad senare. Men eftervården fortsätter länge på de orter där kadavren har varit begravda.

Slutet på en lönsam näring

Vatten från marken under minkgravarna ska pumpas upp och rengöras. Åtgärderna ska förhindra att ammonium och fenoler - ämnen som vanligtvis finns i slaktkroppar - förorenar miljön, framhåller den danska Miljøstyrelsen.

När minkarna har grävts upp måste förorenad jord tas bort. Undersökningar om eventuella föroreningar av bland annat grundvattnet pågår, men ingenting tyder ännu på att dricksvattnet skulle vara förorenat, uppger Miljöstyrelsen.

Den danska regeringen har beslutat att kompensera landets minkfarmare med sammanlagt 2,5 miljarder euro efter den katastrofala coronakrisen. Landets alla minkar måste dödas för att stoppa en mutation av coronaviruset.

Avtalet ska garantera branschen en fullständig kompensation till såväl uppfödare som företag som är beroende av minknäringen. Medlen ska täcka förlorade inkomster för tio år framåt, inklusive förluster av icke säljbara skinn och rivning av byggnader.

Danmarks anrika auktionshus Kopenhagen Fur kommer stegvis att avvecklas på kuppen. Detta år fortsätter verksamheten ännu med auktioner, varefter företaget ska köras ned under en period av två eller tre år.