Globalt

Genförändrade myggor ersätter bekämpningsmedel

Ett brittiskt bioteknikföretag ska sätta in genetiskt förändrade myggor för att bekämpa smittosamma sjukdomar i USA. Ett första fältförsök har inletts på den lilla ögruppen Florida Keys men invånarna är skeptiska.

Oxitec har i mer än tio år arbetat med genetiskt förändrade insekter. Tekniken går ut på att påverka insekternas fortplantning. Fördelen är att användningen av kemiska bekämpningsmedel reduceras, skriver tidskriften Nature.

Britterna har tidigare jagat myggor i länder som Brasilien, Panama och Malaysia. Nu försöker Oxitec för första gången sin lycka på nya jaktmarker i USA. Florida har hemsökts av dengue, zika och liknande sjukdomar som sprids via myggor.

Ett problem är att myggor blir resistenta mot insekticider. De lokala myndigheterna prövar därför en alternativ bekämpningsform. I slutet av april placerade personal från Oxitec ut små lådor med myggägg på tre områden på öarna utanför Florida.

Under de första veckorna i maj ska de första hanmyggorna av arten Aedes Aegypti enligt planerna lämna sina boxar för att para sig med intresserade honor. Arten utgör bara fyra procent av myggpopulationen men överför alla myggrelaterade sjukdomar i regionen.

Hanarna har förändrats genetiskt med en bestämd gen som överförs till nästa generation. Honorna sticker sina offer och överför på detta sätt sjukdomen till den därefter påföljande generationen.

Honorna dör redan i ett tidigt larvstadium medan manliga larver utvecklar sig till myggor som bär på genen och för den vidare. På detta sätt reduceras myggpopulationen under varje generation.

Under ett tidigare försök släpptes 3,3 miljoner hanmyggor ut på Caymanöarna. Bara elva veckor senare hade myggpopulationen minskat med omkring 80 procent. Liknande försök har genomförts med framgång i Brasilien. Malaysa och Panama.

Nu står Florida i turen. USA-delstaten har de senaste åren haft tilltagande problem med myggor som sprider sjukdomar. Enligt Nature oroar sig en del av befolkningen för att de manipulerade myggorna kan störa det lokala ekosystemet.