Arkiv

JSM vill förbjuda användning av föda vid jakt på sjöfåglar

Ett utkast till förordning som begränsar jakt på sjöfåglar där man använder föda som lockbete har sänts på remiss av jord- och skogsbruksministeriet. Avsikten är att ge fåtaliga sjöfågelarter en möjlighet att återhämta sig utan att jakten på dem behöver förbjudas helt.

Vad göra åt växtbestånden efter den regniga våren?

Ett villkor för att få jordbruksstöd är att odlingen sker i enlighet med normal god jordbrukarsed också i det fallet att vätan har förstört växtbeståndet, påminner Livsmedelsverket.

Förordningen om flyghavre har uppdaterats

Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat en uppdaterad förordning om bekämpning av flyghavre. Förordningen 368/2021 kompletterar lagen om bekämpning av flyghavre som trädde i kraft år 2002.

Argentinas köttproducenter stoppar handeln med boskap

Det krisar igen till sig inom Argentinas köttproduktion. Landets politiska ledning försöker förhindra nya prishöjningar genom att förbjuda exporten. Branschen svarar med att komplett stoppa handeln.

Jordmånsprogram lyfter upp markens produktionsförmåga

Jordmånsprogrammet som idag lanserats av MTK och SLC öppnar upp inbördes förhållanden mellan jordmånens egenskaper och markvårdens möjligheter som grund för bioekonomin. Lösningarna tar avstamp från praktiskt jord- och skogsbruk, men som en förutsättning krävs att markens växtskick ges en chans.

Försäljning, lagring och användning av mankozebpreparat upphör

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har dragit tillbaka tillstånden för växtskyddspreparat som innehåller mankozeb samt bestämt övergångstider för försäljning, förstörelse av lagervaror och användning av preparaten. Tillstånden dras tillbaka på grund av att EU-kommissionen i december inte förnyade godkännandet av mankozeb.

Nytt om skyddszonvallar från NTM centralen

Kolla här svaren på de vanligaste frågorna om skyddzonsskifte.

SLC - Energi
Jordbruk och trädgård står för 3 procent av energiförbrukningen

Energiförbrukningen inom jordbruk- och trädgårdsnäringen uppgick enligt preliminära uppgifter till 10.723 gigawattimmar år 2020, meddelar Naturresursinstitutet. Sektorns andel av den totala energiförbrukningen i Finland var tre procent.

Över 10.000 beslut har fattats för säsongsarbetare

Behandlingen av av säsongsarbetarnas ansökningar har framskridit väl. Också i sommar arbetar tusentals utländska arbetstagare på bär- och grönsaksodlingar och bondgårdar i Finland, meddelar Migrationsverket.

Stöd för biodling kan nu sökas i e-tjänsten Vipu

Nationellt stöd för biodling enligt antal bisamhällen kan nu sökas i e-tjänsten Vipu. Ansökningstiden går ut 15.6.

SLC - W Ombudsman2
Han blir ÖSP:s vikarierande trädgårdsombudsman

Den 1 augusti tillträder David Pettersson från Esse tjänsten som trädgårdsombudsman för ÖSP. Det är fråga om ett vikariat på åtminstone ett år. Jag ser fram emot att bekanta mig växthusodlarna och sätta mig in i alla frågor, säger han.

Ansökan om stöd för bredband på landsbygden har öppnats

Finland får minst 16 miljoner euro av EU:s återhämtningsmedel i extrafinansiering för att användas till bredbandsprojekt på landsbygden. Ansökan om bredbandsprojekt har öppnats i e-tjänsten Hyrrä, meddelar NTM-centralerna.