Arkiv

SLC - Lpx 141722
Frihandel är bra för EU:s matexport

Frihandeln är det bästa sättet att skydda den jordbruksbaserade livsmedelssektorn. Tullsänkningar i lämpliga portioner gynnar under strecket både export och import, fastställer EU:s gemensamma forskningscentrum JRC i en färsk rapport.

SLC - Kolkurs1
Gratis kurs i regenerativ odling blir tillgänglig för alla

En ny forskningsbaserad onlinekurs i regenerativ odling lanseras 9 februari inom ramen för Carbon Action-plattformen. Kursen ger samtidigt jordbrukarna en möjlighet att förbereda sig på kommande förändringar i EU:s stödpolitik, där miljöåtgärder i framtiden får en allt större roll.

Svinpest påträffades i köttransport i Tyskland

Den tyska tullen har påträffat betydande mängder ASF-smittat griskött i en rumänsk transportbil. Sammanlagt beslagtog tullen 500 kg köttprodukter som transporterades i fordonet.

SLC - Sockerbetor Stuka
Delta i svenskspråkig odlingsdag för sockerbetor 8.2

En svenskspråkig odlingsdag för sockerbetor ordnas virtuellt måndagen 8 februari kl 9-11. Under tillfället diskuteras bland annat sockermarknaden, odlingssäsongen 2021, intressebevakning och odlingsteknik.

SLC - Kommunalval21
Viktigt att jord- och skogsbrukare ställer upp i kommunalvalet

Det behövs kunniga påverkare som förstår jord- och skogsbrukets och landsbygdens viktiga frågor i det kommunala beslutsfattandet. Därför uppmanar SLC sina medlemmar att överväga kandidatur i kommunalvalet.

SLC - 61512949 10155978545216104 2805108793887686656 O
EU försöker trappa ned handelstvisten med USA

EU-kommissionen vill förbättra de inflammerade handelsrelationerna mellan USA och EU. De svåra handelskonflikterna måste lösas med det snaraste, men den nya USA-administrationen förefaller inte att ha någon brådska.

SLC - Img 6308
Nya projekt för utveckling av naturvården i skogar

I år startas fyra nya landsomfattande utvecklingsprojekt som har målet att trygga bergskogarnas biologiska mångfald, förbättra högstubbarnas inverkan på mångfalden, öka kunskapen om pollinerare i skog samt vårda naturen i lundskogar. Projekten ingår i METSO-programmet som är ett verktyg för privata skogsägare att skydda sina skogar och utföra naturvårdsarbeten.

SLC - Lpx 145929
Zoonoserna har blivit en internationell plåga

De senaste månaderna har en ovanligt häftig våg av fågelinfluensa dragit fram över Europa. Epidemin är inte farlig för människor, men de ekonomiska konsekvenserna är svåra. Tyska experter betraktar numera zoonoser som ett internationellt fenomen.

Mer flexibilitet att ordna väglagens stämmor

Regeringen föreslår ändringar som syftar till att öka flexibiliteten i lagen om enskilda vägar. I fortsättningen ska det vara lättare att delta i väglagens stämmor även på distans.

SLC - Vatmark Oukkulanlahti Maria Yli Renko 7A228573 6806 4297 9A8D 96256D9D2B51
Aktörer söks för restaurering av vårdbiotoper och fågelvatten

Miljöministeriets livsmiljöprogram Helmi inleddes våren 2020. Det fleråriga programmet som restaurerar försvagade naturmiljöer omfattar bland annat vårdbiotoper, det vill säga ängar, hagmarker och skogsbeten som den traditionella boskapsskötseln har format under en lång tid samt fågelvatten. Nu söker NTM-centralen i Egentliga Finland aktörer för att genomföra restaureringsåtgärder för objekten i Egentliga Finland och Satakunta.

SLC - Greppa Marknaden 1
Havre fortsättningsvis viktig exportgröda trots svagare prisutveckling

Ökad spannmålsexport skulle inverka gynnsamt på den inhemska prisutvecklingen. Samtidigt är viktigt att kunna öka användningsvolymerna på Spannmålstorget. Det var några budskap som förmedlades på det virtuella Greppa Marknaden-seminariet nyligen.

SLC - Hyggesbranning
Förslag till ett nytt stödsystem för skogsbruket

Den arbetsgrupp som arbetat med incitamentssystemet överlämnade i fredags ett förslag till ett nytt incitamentssystem för skogsbruket till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. De största ändringarna gäller vård av plantbestånd och ungskog, vård av torvmarksskog samt skogsvägsnätet. Hyggesbränning kommer också att ingå i de vårdarbeten som beviljas stöd.