Arkiv

SLC - Nordic Harvest Webben
EU:s största vertikala odling kan snart starta i Köpenhamn

Det danska uppstartföretaget Nordic Harvest är snart redo att starta Europas största vertikala trädgårdsodling i Taastrup utanför Köpenhamn. Grödorna odlas i hydrokultur i fjorton våningsplan.

SLC - Soderbloms 70 2 Webben
Sjuttioåringen som utvecklas i skidspåret

Sibbo är en av landets snabbast växande kommuner. Mitt i kommunens centrum, Nickby, står en ståtlig jubilar – Söderbloms trädgård. Handelsträdgården firar i år sitt sjuttioårsjubileum. Trädgården drivs i tredje generation.

SLC - Rosensallat 1 Webben
Köldknäpp tar fram rosensallatens färg och smak

Rosensallat, den i Italien så populära grönsaken (radicchio) produceras inte i någon större skala i Finland. Då vissa av sorterna behöver en köldknäpp för att få rätt smak kunde de var intressanta att odla här i Finland för att skördas på senhösten.

SLC - Nypon 1 A Webben
Nyponen från Gistö blir till pulver, sylt och puré

Det fläktar och blåser ofta på kullen invid Reksjön i Terjärv där Eivor Duvnäs i snart sex år ägnat sig åt en osedvanlig bärodling. Området kring Gistö gård är naturskönt, ett fredat kulturlandskap med kuperad terräng, och ett ypperligt läge för de 11.000 rosenbuskar som senaste säsong gav en handplockad skörd av uppemot 4.000 kilo nypon.

SLC - Bin9
Ekologisk biodling kräver kunnande och nytänk

Marc Bock är andra generationens biodlare med västeuropeiska rötter. Allt från naturmaterial till ekologiskt socker förutsätts för ekocertifiering inom biodling.

Ledaren: Lagändringar stärker böndernas marknadsställning

Det är förstås skäl att lägga märke till att det inte nödvändigtvis är samma aktörer som gör sig skyldiga till alla övertramp utan de sker inom kedjan som helhet. Nu blir det mycket långt upp till livsmedelsombudsmannen att använda den skärpta lagstiftningen och sina nya befogenheter för att få förbättringar till stånd och upprätthålla rättvisa, påpekar Micke Godtfredsen.

SLC - Valkampanj
Valkampanj

Regeringen gav anvisningar om inresa för säsongsarbetare

Regeringen har beslutat om anvisningar för hälsosäker inresa för säsongsarbetare. Enligt Institutet för hälsa och välfärds anvisningar är en förutsättning för arbete i uppgifter som är kritiska med tanke på primärproduktionen att medborgare i andra EU-länder eller tredjeländer testas för coronavirus när de anländer till Finland och att ett andra prov tas efter 72 timmars vistelse i landet. Båda testerna ska visa negativt.

SLC - Hjort
Hjortdjursenkät skickas till SLC-medlemmar

I samarbete med MTK genomför SLC under början av februari en nationell hjortdjursenkät riktad till medlemmar i skogsvårdsföreningarna och producentförbunden.

Ingen nystart än för åländsk betodling

Trots att intresset i höstas verkade stort för att återuppta betodlingen på Åland ser det inte ut att bli några åländska sockerbetor åtminstone den kommande odlingssäsongen.

Rysk exporttull kan bli dyr för bönderna

I medlet av februari inför Ryssland en exporttull på 25 euro per ton för vete. Enligt planerna fördubblas skatten ytterligare från den första mars. Tullen beräknas kosta producenterna 1,4 miljarder euro i form av förlorad omsättning.

SLC - Westf7
Nu föder WestFarm upp smågrisar - helt utan soja

För ett år sedan ersatte WestFarm soja med inhemska proteiner i smågrisproduktionen. Samtidigt som koldioxidavtrycket minskades rejält förbättrades också resultaten. I går fick företaget pris av Atria som på sikt vill göra smågrisproduktionen helt sojafri.