Arkiv

Ändringarna i livsmedelsmarknadslagen har fastställts

Ändringen av livsmedelsmarknadslagen har stadfästs. De bestämmelser som togs in i lagen ger tydliga spelregler för handeln och balanserar livsmedelssystemets förhandlingspositioner, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Gruene Vo6 2392
EU-misstron mot gensaxen hindrar den globala handeln

Den europeiska genteknikrätten och förbudet mot gensaxen utgör ett hinder för utvecklingsländer som vill bedriva handel med jordbruksprodukter. Det hävdade en tysk agrarekonom under en digital diskussionsrunda i Berlin.

SLC - Rec21Jan 1
Januarirecept som lyfter upp skrädmjöl

SLC - Siikalatva Holtti Hakonen
Våtmarker restaureras till oaser runtom i Finland

Inom projektet SOTKA-våtmarker restaureras våtmarker, för att säkra framtiden för jaktbara änder på tillbakagång. Arbetet är i full gång, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Balans 3
Minskar åkrarnas mullhalt vid ren växtodling?

Reguljär växtodling förändrar mineraljordarnas mullhalt under en tidsrymd på 10 år med 0,1-0,2 procentenheter. Vid ett högt utgångsvärde är nedbrytningen av mullen mängdmässigt mera omfattande; strävar vi till att bevara en hög mullhalt, så behövs en betydligt större tillförsel av mullbildande kol än vad som är fallet om vi nöjer oss med en relativ låg mullhalt, förklarar Paul Riesinger i sin tredje och sista artikel om integrering av växtodling och djurhållning.

SLC - Lf Annons Arsbok Img 20210119 155934
Intressebevakning och information lade grunden för SLC

Från första början utgjorde den lantbrukspolitiska intressebevakningen den centrala uppgiften för böndernas fackförbund SLC som hade grundats den 7 december 1945. Efterkrigstiden medförde exceptionella omständigheter i landet och det fanns många akuta ärenden för SLC att bevaka.

SLC - Dsc 1164
Djurtätheten ökade mest på Åland när hela landet har sjunkande trend

Mellan åren 2000 och 2018 ökade antalet produktionsdjur räknat per hektar endast i sydvästra Finland och allra mest på Åland. Det framgår av statistik som Naturresursinstitutet Luke redovisar på sin hemsida under Luke Ekonomidoktorn.

Viktigt för Åland med tillräckliga produktionsvolymer

Landskapsagronom Sölve Högman som är chef för landskapsregeringens jordbruksbyrå tycker att det generellt sett är bra att djurantalet ökar på Åland.

SLC - Investering2020
Ansökningarna om investeringsstöd på god nivå trots coronakrisen

Coronakrisen har inte påverkat ansökningsmängderna för investeringsstöd märkbart utan endast försenat vissa projekt, visar statistiken från 2020. Däremot har investeringarna inom mjölk- och köttproduktion sjunkit något.

SLC - Mjolkwebb1
YH-lektor Paul Riesinger: Viktigt förbygga markpackning

Att hålla markstrukturen i skick förbättrar åkrarnas allmänna bördighet. Att förebygga markpackning genom att tänka på däcktryck, hjullast och olika körningsarrangemang är samtidigt viktigt, framhåller Novia-lektorn Paul Riesinger som höll föredrag på Alla tiders mjölk-seminariet i måndags.

Danska minkfarmare får miljardkompensation

Den danska regeringen kompenserar landets minkfarmare med sammanlagt 2,5 miljarder euro efter den katastrofala coronakrisen då sjutton miljoner minkar måste dödas. På detta sätt ville regeringen stoppa en mutation av coronaviruset.

SLC - Supermarket Pramen
Tjeckien dryftar minimikvot för inhemska matprodukter

Den tjeckiska regeringen planerar en minimikvot för inhemska matprodukter i mataffärerna. Kvoten ska skydda landets inhemska produktion mot importvaror. EU-kommissionen är mindre imponerad.